Rybník Rožmberk čeká výlov. Na ten se připravuje i policie

JINDŘICHOHRADECKO – Největší rybník České republiky, ale i Jihočeského kraje se připravuje na výlov. Hráz rybníka Rožmberk během tohoto víkendu zaplní rybáři i návštěvníci. Na co se můžete těšit a jaká opatření v souvislosti s výlovem chystá policie, se dočtete v následujících řádcích.

Od pátku 11. října do neděle 13. října 2019 ožije nejznámější jihočeská hráz rybníka Rožmberk slavnostním výlovem. Návštěvníci zde mohou spatřit nejen tradiční rybářské řemeslo, ale také ochutnat rybí speciality ze široké gastronomické nabídky. Kromě rybí polévky, filetů z ryb, kapřích hranolek, bude možné ochutnat také vyhlášené řízky Třeboňských baštýřek a Jihočeské Jerky ze sušeného rybího masa.

„Pod hrází rybníka Rožmberk bude připraveno zázemí pro dětské návštěvníky v podobě dětského koutku, možnost chytání ryb na sádkách, ukázky rybářského nářadí a rybářské techniky na sádkách. Návštěvníci mohou zhlédnout malé muzeum rybářství. Účast na výlovu přislíbil sám pan Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan,“ láká na výlov Josef Malecha, předseda představenstva největšího producenta sladkovodních ryb v Evropě.

Z třeboňských velikánů se bude letos lovit ještě rybník Horusický velký (Horusice), Bošilecký (Bošilec), Dvořiště (Dolní Slověnice), Hejtman (Planá nad Lužnicí).

Výlov „pohlídají“ také policisté

Kromě rybářů se na výlov připravují také policisté. Ti na víkend posílí hlídky a budou bdít nad bezpečností i nad plynulostí silničního provozu. „Komunikace budou dočasně zjednosměrněné. Příjezd k rybníku je směřován po trase: ve směru od Třeboně za železničním přejezdem řidiči odbočí vpravo na obec Lužnice, kdy místo vjezdu k výlovu Rožmberka bude označeno velkým poutačem. Výjezd je situován na hlavní tah a obec Přeseka,“ upřesnila policejní mluvčí Hana Millerová.

Co se týká parkování, přímo u rybníka Rožmberk na odstavné ploše se nachází bezplatné parkoviště s dostatečnou kapacitou. „Platí přísný zákaz parkování na přilehlých polích, lesních cestách či jinde z důvodu bezpečného průjezdu ostatních vozidel, kdy policisté budou řidiče jinde parkujících vozidel nekompromisně řešit,“ sdělila policejní mluvčí. Respektování těchto pravidel je také důležité pro možný průjezd vozidel záchranných složek.