Areál ZOO Zlín krášlí deset nových soch afrických řezbářů. Přijďte se podívat!

ZLÍN – Během léta mohli návštěvníci zlínské zoo naživo sledovat umění afrických řezbářů z Nigerie a Gabonu. Po dvou měsících vytvořili deset jedinečných soch, které zoo pomalu umisťuje do areálu. Jako první si můžete prohlédnout tři několikametrové žirafy a hrošici s mládětem krášlící prostor africké oblasti.

Ředitel zoo Roman Horský přiznává, že ho afričtí umělci nepřestávají udivovat. „Již před jejich příjezdem si sice domlouváme, jak budou sochy z kmenů dubů vypadat, ale konečná podoba je jen na jejich fantazii a citu. Hama Boubacar z Nigérie společně se svými kolegy z muzea v Niamey pro nás vytvořili již více než třicet velkých soch, každá je však naprosto originální a jedinečná,“ uvedl ředitel.

Řezbáři z Gabonu za dva roky působení zhotovili dvanáct soch, které návštěvníky fascinují dokonalým provedením včetně jemných detailů. „Jean de Dieu Mayombo a Joseph Landry Moubele Bingoulou tvoří skvělý tým. Jejich sochy jsou skutečně umělecká díla, oba dva patří mezi velmi uznávané a známé gabonské umělce. Sám se nemohu dočkat, až se jejich sochy v podobě tradičních afrických masek, afrických postav nebo odpočinkové lavice ve tvaru krokodýla objeví v areálu zahrady,“ pochvaloval si ředitel Horský s tím, že sami umělci pomáhali s hledáním vhodného umístění v areálu.

Už teď je jasné, že se sympozium ve zlínské zoo uskuteční i příští rok. „Sochy nejen jedinečně doplňují africký areál zoo, umění řezbářů také velmi rádi pozorují samotní návštěvníci. Na louce pravidelně postávají hloučky lidí a sledují je při práci. Někteří návštěvníci již dokonce plánují letní návštěvu tak, aby africké umělce potkali,“ dodal Horský.

Foto zdroj: Archiv Zoo Zlín
Foto zdroj: Archiv Zoo Zlín
Foto zdroj: Archiv Zoo Zlín