Kolínští lezci prošli výcvikem na věžovém jeřábu

KOLÍN – Hasiči školili v areálu firmy JSV Věžové jeřáby členy lezeckého družstva odboru Kolín.

Ve středu 9. října se příslušníci Kolínského odboru lezců, kteří jsou ze stanic v Říčanech a Kolíně, účastnili školení. Nejprve se hasiči seznámili s konstrukcí jeřábu, jeho funkčními prvky i s možnými záludnostmi při případném transportu obsluhy z výšky na zem. Dále následoval nácvik, zachraňovali osobu z konstrukce věžového jeřábu za pomoci jednolanové techniky.

Aby byl zachován balanc, musela se vytvořit protiváha z jednoho člena skupiny, který se nazývá balancer či regulátor. Má velkou odpovědnost, závisí na něm život zachraňovaného, tak i samotného zachránce. Z prvního stanoviště protiváhy se pacient dostává do rukou dalších členů lezecké skupiny.

Využití této metody se hodí při všech možných záchranách, a to nejen na stavbách nebo v lomech, ale třeba i při skalním lezení. Velice důležitým prvkem je postupná komunikace mezi jednotlivými členy lezecké skupiny.
Jejich prací následně budou záchranné práce ve výšce a nad volnou hloubkou, pomocí lanové techniky, sestupy a výstupy po laně, pracovní polohování nebo lezení. Tímto způsobem může být dosaženo všech výškových úrovní místa zásahu. Způsob záchrany se zásadním způsobem odlišuje od záchrany osob a prací pomocí výškové techniky.