Za sychravého počasí dbejte na silnicích na dobrou viditelnost

ŠUMPERSKO – Ze zákona je naší povinností při pohybu mimo obec za soumraku, svítání, noční doby, špatných povětrnostních podmínek, kdy je snížená viditelnost, být vybaveni reflexními prvky na oblečení, zavazadlech, kolech, případně jiných viditelných místech. Je to nejen naše povinnost, ale především náš zájem, abychom se ochránili před nebezpečnými situacemi na silnicích. S příchodem sychravého podzimního období je to nyní velmi aktuální.

Policisté na Šumpersku proto nyní věnují zvýšenou pozornost viditelnosti chodců i cyklistů, a to nejen v rámci běžného výkonu služby, ale plánují i dopravně preventivní akce.

Jedna taková proběhla v úterý 8. října 2019 v ranních hodinách, kdy policisté kontrolovali chodce i cyklisty, jestli jsou dobře viditelní. „Cílem opatření bylo chodcům i cyklistům připomenout základy bezpečnosti při pohybu na pozemních komunikacích a eliminovat dopravní nehodovost s jejich účastí. Pro zvýšení bezpečnosti si chodci i cyklisté během kontroly od policistů převzali reflexní pásky a další obdobné dárky s reflexními prvky,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

V podobných preventivních akcích chtějí policisté pokračovat i v nadcházejícím období. A pozor! „Nevybavení chodci a cyklisté, kteří svým liknavým přístupem ohrozí bezpečnost silničního provozu, musí počítat také s uložením pokuty,“ dodala Vybíhalová.

Tak na sebe dávejte pozor!

bty
bty