Děti dávaly Cihlu k cihle a soutěžily ve stavbě rozhledny

HAVLÍČKŮV BROD, TŘEBÍČ, VYSOČINA – Postavit ze stavebnice Teifoc věž nebo rozhlednu minimálně o třech patrech bylo společným zadáním pro dvacítku dvojčlenných družstev žáků základních škol z celé Vysočiny. Nejlépe si v tělocvičně havlíčkobrodské stavební školy vedli Lukáš a Ondra z třebíčské ZŠ Bartuškova.

Cílem tvořivé několikahodinovky bylo představit originální model v čisté konstrukčně precizní podobě. Porota se letos radila hodně dlouho. „Na týmech byla po celou dobu vidět snaha o maximální originalitu, ale ne za každou cenu, hodně pozornosti věnovali detailům. Slabší stránkou mladých stavitelů je plánování času, rozdělení práce a maximální využití celé soutěžní doby, ale to se zlepší časem, až přijde více zkušeností,“ shodli se porotci Jiří Volšinský ze Střední školy stavební Jihlava a Stanislav Tržil ze Střední školy stavební Třebíč.

Do finálového krajského kola se dostalo vždy pouze pět škol ze čtyř oblastních soutěží pořádaných v Jihlavě, Třebíči, Žďáru nad Sázavou a Havlíčkově Brodě.

„Na stavění chodím už od šesté třídy. Nemyslím si, že bych za tu dobu začal stavět náročnější stavby, ale jde spíš o gryf a preciznost, o pokládání cihel, způsob nanášení malty. Možná, že ze mě bude za pár let architekt nebo bytový designér,“ říká osmák Lukáš Chudoba ze ZŠ Bartuškova Třebíč. Osmačku Nelu Václavkovou ze ZŠ a MŠ Želetava stavění z Teifocu baví, staví už od loňského roku, ale hlavně proto, že ji stavění uklidňuje, v budoucnu by raději než architekturu studovala gymnázium a později ekonomii.

Tradičními spoluvyhlašovateli Kraje Vysočina soutěže Cihla k cihle jsou Svaz podnikatelů ve stavebnictví a společnost PKS.

Výsledky 3. ročníku Krajského kola soutěže Cihla k cihle

1. ŽŠ Bartůškova, Třebíč – Ondra Pacal a Lukáš Chudoba
2. ZŠ Wolkerova, Havlíčkův Brod – Štěpán Mendl a Šimon Klepetko
3. ZŠ Vratislavovo nám., Nové Město na Moravě – Natálie Mrázková a Adam Straka