OBRAZEM: Speciálně vycvičení psi hledali drogy

ZÁBŘEŽSKO – Kriminalisté zajistili celkem šest varen, asi 300 kusů tablet léčiva užívaných k výrobě pervitinu, větší množství laboratorního vybavení, chemikálií a dalších věcí užívaných při výrobě drog, ale také sušenou rostlinnou hmotu při rozsáhlých domovních prohlídkách   realizovaných v uplynulých dnech na Zábřežsku.

V rukou kriminalistů skončili hned tři muži ve věku 35, 36 a 50 let, kteří byli v hledáčku policistů už delší dobu. Každý z nich měl během několika posledních měsíců nejen vyrábět, ale také distribuovat pervitin. „Všichni zadržení si již vyslechli obvinění ze spáchání trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ uvedla  mluvčí policie Jiřina Vybíhalová. Mužům hrozí v případě prokázání viny až pětiletý trest odnětí svobody.  36letý muž už byl pro tutéž trestnou činnost odsouzen, a proto je stíhán vazebně a hrozí mu až desetiletý trest nebo propadnutí majetku.

MOHELNICKO – Další ‚úlovek‘, zejména různé chemikálie, laboratorní vybavení, papírová psaníčka s krystalickou látkou, digitální váhy, ale také igelitové obaly užívané k distribuci drog, získali kriminalisté začátkem tohoto týdne na Mohelnicku, kde pro tutéž trestnou činnost zadrželi další dvě osoby, 35letého muže a stejně starou ženu.

Muže policisté zastihli v okamžiku, kdy řídil osobní auto, a to i přes zákaz řízení. Ještě téhož dne provedli kriminalisté domovní prohlídky v místech současných bydlišť obviněných, ale také prohlídky dalších nebytových prostor a vozidel. Na domovních prohlídkách se vedle týmu kriminalistů podíleli také psovodi se služebními psy, fenkou Imary a psem Caesarem, vycvičenými k vyhledávání omamných a psychotropních látek, kteří označili místa úkrytu nalezených látek. Při domovních prohlídkách policisté zajistili věci úzce související s nelegální výrobou a distribucí pervitinu, zejména různé chemikálie, laboratorní vybavení, papírová psaníčka s krystalickou látkou, digitální váhy, ale také igelitové obaly užívané k distribuci drog.

„Jak kriminalisté zjistili, měl obviněný v posledních několika letech v přesně nezjištěném počtu případů neoprávněně vyrábět psychotropní látku metamfetamin, tzv. pervitin, který měl částečně užít pro vlastní potřebu a částečně distribuovat několika dalším odběratelům na Mohelnicku, a to buď zdarma, nebo za úplatu,“ upřesnila Vybíhalová. Zadržená žena se měla podle kriminalistů zabývat distribucí drog. Oběma hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Policie v souvislosti s těmito případy poskytla spoustu  fotografií z domovních prohlídek a také fotografie služebních psů.

Fenka Imary

Pes Caesar