Oslavy 800. výročí obce Střezimíře na Benešovsku

BENEŠOVSKO – Obec Střezimíř najdete v členitém terénu na pomezí Benešovska, Příbramska a Táborska. Dle pověsti Střezimíř dostala jméno od zakladatele Střezimíra – aby mír střežila, první písemná zpráva o obci je z roku 1219.

A tato skutečnost dává tušit, že se letos v této obci slaví a slaví se v průběhu celého roku. Na havelské posvícení 19. října propuknou oslavy naplno.

Program oslav Střezimíře:
13:00 na návsi bude zasazena „Výroční lípa“, po té následuje průvod k střezimířské hospodě
14:00 na sále zahraje dechovka „Muzikanti z Milevska“
16:00 slavnostní mše v kostele sv. Havla
18:00 skupina „Poprask“ zahraje pop- folk-rock

K prohlídce bude po celé odpoledne otevřen kostel i kaple sv. Vojtěcha, škola s knihovnou, hasičský dům i hasičské muzeum. V případě dobrého počasí, vyzkouší na železničním nádraží repliku historické pákové drezíny. Na všechna místa vás po obci pohodlně, stylově a zdarma dopraví koňské taxi.

V přístupných prostorách proběhne prezentace obecních spolků a uskupení, pochutnáme si na posvícenských koláčích, bude občerstvení včetně točených nápojů a pro děti bude připraven skákací hrad. Vstupné je dobrovolné. „Zveme na oslavy nejen rodáky a přátele obce, přijeďte se k nám příjemně pobavit,“ za celou obec zve na oslavy Miloš Jelínek starosta obce.