Přecházíme virózy a často na to doplácíme nejen my, ale i okolí

Déšť, chlad, studený vítr a přechody z vytopených prostor do sychravého podzimního počasí jen nahrává tomu, aby si člověk pořídil nějaké to nachlazení. Pokud dotyčného neskolí přímo čtyřicítky, většinou chodí do práce. Tam kašle, kýchá a smrká na celé kolo, čímž okolí štědře obdařuje svými bacily.

Chození do práce s nemocí je klasika

Je vám špatně, nicméně do práce stejně musíte. Nechcete hodit povinnosti na kolegy, máte obavy si brát nemocenskou, aby si na vás nezasedl šéf, nebo prostě jste ve špatné finanční situaci, a potřebujete plný plat. Na druhé straně jsou  lidé, kteří takové obavy mít nemusí, ale stejně nezůstanou ležet doma v teple.

Co se děje v organismu, když jste nachlazení?

Klasické nachlazení bývá většinou virového původu. Takže tady nepotřebujete ani tak lékaře, který vám stejně nemá co předepsat (antibiotika se ordinují na bakteriální infekce), jako spíše klid, teplo a dostatek tekutin. Smrkáte, kašlete, bolí vás v krku a brní hlava. Můžete mít zvýšenou teplotu (ale nemusíte), potíte se a jste celkově unavení. Tělo musí s infekcí bojovat a na to potřebuje dostatek energie. Pokud již v začátku nachlazení dopřejete tělu klid, může veškeré své síly věnovat boji s infekcí, a s vysokou pravděpodobností ji poměrně rychle zneškodní. Pokud ale fungujete naplno, jako by vám nic nebylo, pak tělo musí bojovat na více frontách – musí plnit všechny normální povinnosti a navíc k tomu ještě bojuje s bacily. Jenže na tento boj má už podstatně méně síly. Takže se pak stává, že i banální nachlazení, které normálně trvá týden, se táhne týdny dva a po jeho odeznění se stále necítíte úplně ve formě. Navíc není výjimkou, že tělo vyčerpané první virózou vzápětí podlehne další infekci, která ho vyčerpá ještě více.

Co riskujete přechozením virózy?

Pokud přecházíte virózu, může se stát, že se k ní přidá bakteriální zánět. V tomto případě se už bez lékaře a antibiotik neobejdete. Pokud i nyní odmítnete nemocenskou, své zdraví si již ničíte zcela evidentně. Mnohdy následky přechozeného a nedoléčeného onemocnění nemusíte zaregistrovat hned. Může se klidně stát, že až po několika týdnech nebo dokonce měsících vás začnou bolet klouby. Mezi nejčastější komplikace přechozených viróz dýchacích cest patří právě zmíněné problémy s klouby nebo zánět průdušek, zánět dutin nebo zápal plic. Pokud pořádně nevyležíte a nedoléčíte chřipku či angínu může vám navíc hrozit onemocnění srdce, např. v podobě zánětu srdečního svalu nebo osrdečníku či poškození chlopní.

Je velká škoda, že v naší kultuře je stálé nízké povědomí o tom, že chodit nemocný do práce není hrdinství, ale hazardování s vlastním zdravím, a nezodpovědnost vůči druhým. Lze jen doufat, že bude přibývat firem, které si toto uvědomí, a budou nabízet svým zaměstnancům možnost využít tzv. sick days – nárok na volno bez lékařského potvrzení právě tehdy, když cítíte, že na vás „něco leze“.