Vysočina se chystá na programem nabitý Týden pěstounství

VYSOČINA – Třetí říjnový týden bude na Vysočině ve znamení pěstounské péče. Pod záštitou Kraje Vysočina se od pondělí 14. do pátku 18. října uskuteční druhý ročník Týdne pěstounství. Zajímavý program pro pěstouny, děti a také pro zájemce z řad veřejnosti, kteří možná zvažují, že by se mohli stát náhradními rodiči, připravila oddělení sociálně-právní ochrany dětí při městských úřadech obcí s rozšířenou působností ve spolupráci s nestátními neziskovými organizacemi doprovázející pěstouny.

Zájemci o problematiku náhradního rodičovství mohou v pondělí 14. a v úterý 15. října navštívit Dny otevřených dveří na městských úřadech a v doprovázejících organizacích. Nabitý program bude zahrnovat besedy s pěstouny a odborníky, promítání dokumentů s problematikou náhradní rodinné péče a v neposlední řadě také výstavu fotografií s názvem Jsem pěstoun. Dotazy návštěvníků budou zodpovídat přítomní odborníci.„Ve středu 16. října se v kongresovém sále v sídle Kraje Vysočina na Žižkově ulici v Jihlavě uskuteční konference s názvem „Život bez rodičů není jejich volba“. Diskutovat a předávat zkušenosti si budou náhradní rodiče, odborníci a také další zájemci z řad veřejnosti,“ uvedla Miluše Průšová z krajského odboru sociálních věcí. O den později se program přesune do nákupního centra Citypark, kde se bude možné dozvědět vše potřebné o procesu zprostředkování náhradní rodinné péče. Akci s názvem Táhneme za jeden provaz, bude moderovat Milan Řezníček a děti se mohou těšit na loutkové divadlo, malování na obličej a nejrůznější kreativní aktivity.

Celotýdenní program uzavře v pátek 18. října zábavný den v Rodinném parku Robinson Jihlava. „Půjde o tradiční poděkování a ocenění pěstounů z Vysočiny. Děti z pěstounských rodin získají drobný dárek a budou moci zdarma se svými rodiči prožít páteční odpoledne v největším zábavním parku na Vysočině,“ doplnila Miluše Průšová.
Více o programu se mohou zájemci dočíst na www.kr-vysocina.cz/tyden-pestounstvi.

Originální putovní výstava fotografií pěstounských rodin

Jedinečným bodem programu 2. ročníku Týdne pěstounství na Vysočině bude slavnostní odhalení putovní výstavy fotografií pěstounů z Vysočiny. Pro začátek od středy 16. října bude zdobit prostory foyer budovy B sídla Kraje Vysočina v Jihlavě. Jejím cílem bude bořit mýty o pěstounské péči. Prostřednictvím konkrétních příběhů přiblíží život náhradních rodin a ukáže, že pěstounské péči se věnují muži i ženy různých profesí, věku i vzdělání a že každou rodinu k pěstounské péči vedla jiná životní cesta.