Dítě a drogy. Zaznamenejte varovné signály

Je smutnou skutečností, že kdo chce, ten si k drogám cestu najde. A to i tehdy, pokud se jedná o žáka základní školy. Mladí lidé mají touhu experimentovat a zažít něco výjimečného. Zároveň mají také obavy, aby se jim druzí nesmáli, když drogu odmítnou zkusit. Někdy zůstane jen u pár zážitků, jindy ale může následovat pád do propasti závislosti, z které je cesta zpět velmi obtížná. Jak poznat, jestli dítě neužívá drogy? Varovné signály mohou vypadat následovně.

Změny v chování

Dítě se uzavírá do sebe,  s rodiči a sourozenci komunikuje jen velmi neochotně, což je na pováženou zejména, pokud dříve jejich společnost vyhledávalo. Střídají se u něj bez zjevné příčiny nejrůznější nálady. Typicky veselost, kterou rychle vystřídá rozmrzelost a melancholie, častá je také podrážděnost nebo dokonce agresivita. Dítě bývá unavené, roztěkané, delší soustředění mu dělá problém. Má sklony k tajnůstkářství, k vyprávění polopravd či lží s nejrůznější argumentací. V hovorech s vámi většinou uhýbá pohledem. Přestává se stýkat se svými starými přáteli  a nachází přátelé nové, dosti odlišného typu oproti přátelům původním. Rovněž se mění jeho postoje. Kritizuje věci, které dosud uznávalo. Také se mohou změnit jeho koníčky. Postupně se však může vytrácet zájem o cokoli. Zpravidla se začne zhoršovat jeho prospěch ve škole a přibývá stížností na jeho chování. Neomluvená absence není výjimkou. Zjišťujete, že se mu ztrácejí jeho osobní věci, např. mobil, značkové oblečení. Ve skutečnosti však dítě věci prodalo, aby získalo peníze na nákup drogy. V domácnosti začnete postrádat cenné věci a peníze. Když se to stane poprvé, myslíte si, že jste danou věc nebo bankovku někam založili. Situace se však po čase opakuje znovu.

Změny zevnějšku

Užívání drog, byť příležitostné, se zpravidla odrazí také na zevnějšku. Dochází ke zhoršení kvality pleti, objevují se kruhy pod očima a také oči mění svůj výraz. Velmi často dochází ke změnám ve stylu oblékání, účesu, popř. líčení, což souvisí se změnami přátel a životních hodnot. Při dlouhodobějším užívání drog se zhoršuje fyzická kondice, dítě hubne a postupně zanedbává péči o svůj zevnějšek.

Specifické příznaky a zdravotní problémy

Drogy se po určité době začnou podepisovat také na zdravotním stavu. Mezi časté projevy patří vyrážky a nejrůznější defekty na kůži, které se špatně hojí. V obličeji se často objevují tiky (nekontrolovatelné záškuby), dítěti se třesou ruce nebo prsty. Jeho oči bývají zarudlé, jako by mělo zánět spojivek nebo oči unavené z počítače. Pohled bývá skelný, zorničky mohou být nápadně zúžené nebo rozšířené. Výjimkou nebývají ani návaly pocení, nechutenství (které se může střídat i s nadměrným hladem), zvracení a oslabení imunity, takže náchylnost k infekcím. V moči se může objevit krev. Užívání drog nenarušuje pouze fyzické zdraví, ale znamená výrazný zásah do psychiky. Objevují se neurotické problémy, sklony k sebepoškozování, deprese a ve vážných případech úvahy o vlastní smrti.

Důvodem nemusí být vždy drogy

Jestliže se vaše dítě s vámi nebaví, připadá vám náladové a je kritické ke každému vašemu názoru, neznamená to ještě nutně, že bere drogy. Mnohem pravděpodobněji se bude jednat o projevy puberty. Pokud však zjistíte podezřelé příznaky, a to hned ve více uvedených oblastech zároveň, je na místě, věnovat dítěti zvýšenou pozornost. V případě, že u něj najdete opálené lžičky, kousky alobalu, části injekčních stříkaček nebo zbytky jointů, raději nevěřte výmluvám, že si to u něj schovali kamarádi. Zpravidla se jedná o přímý důkaz podobně jako v případě stop po vpichu injekční stříkačky na těle.