Kvůli opakovanému zanedbání péče byla odvolána ředitelka Pardubické nemocnice

PARDUBICE – Představenstvo dnes jednomyslně odvolalo ředitelku Pardubické a Chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou. Uvedl to na svém facebookovém profilu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Situace se v krajské nemocnici podle hejtmana musí posunout dál. Dnes se v rámci mimořádné valné hromady Nemocnice Pardubického kraje řešily nežádoucí události z poslední doby. Naposledy to byl případ matky a novorozeného dítěte, kterému pravděpodobně nebyly v souladu s doporučenými postupy odborné společnosti ordinovány včas léky proti nákaze streptokokem. O případu jsme vás informovali ZDE.

„Vzhledem k tomu, že jde o opakovaný problém, který se objevil a je mediálně přetřásán ze všech stran, vyzvali jsme představenstvo, aby nemocnice zcela změnily styl komunikace mimořádných událostí navenek a zároveň také k opatřením na samotném dotčeném oddělení,“ uvedl hejtman Netolický a pokračoval: „Obdržel jsem sice petici lékařů proti odvolání primáře, na druhé straně ovšem stojí v sázce pověst a kredibilita zařízení navenek. Jako zástupcům občanů kraje nám záleží na poskytování kvalitní, dostupné zdravotní péče „lege artis“. Proto již není možné dále váhat, je třeba provést srozumitelné kroky, které pomohou vrátit důvěru veřejnosti v největší zdravotnické zařízení kraje.“ Další opatření v Pardubické nemocnici budou následovat tak, aby se vše urychleně vrátilo do standardní situace.

Hejtmana zajímá ovšem i to, co se stalo před přijetím pacientky. Proč občanka Vamberka z Královéhradeckého kraje nebyla ani vyšetřena ve své spádové nemocnici v Rychnově nad Kněžnou, proč Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje pacientku nepřevezla do spádové Fakultní nemocnice Hradec Králové a proč musela v sanitním voze ujet 108 km? To jsou otázky stejně vážné, jako problém v PKN. Proto Netolický inicioval na čtvrtek tohoto týdne schůzku, kde by si všichni zainteresovaní měli vyměnit informace, co se vlastně stalo.

Foto: Nemocnice Pardubického kraje