Není to apríl: od 1. dubna se zvyšuje cena jízdenky hromadné dopravy v Olomouci

OLOMOUC – Od 1. dubna 2020 čeká cestující městskými autobusy a tramvajemi v Olomouci nepříjemná změna. Papírová jízdenka na jednu jízdu bude stát stejně jako dnes stojí SMS jízdenka, to znamená 18,- korun. Jaké další změny čekají cestující od tohoto data?

Jak již bylo řečeno, od tohoto data se srovnává cena papírové jízdenky za jednu jízdu a cena za platbu jízdenky prostřednictvím SMS. Obě přijdou na 18 korun. Naopak doplňkový prodej jízdenek u řidiče se prodraží. Cena jízdenky zakoupené u řidiče bude 30 korun / 15 korun bude stát poloviční. „Důvodem je motivace k preferenci nákupu prostřednictvím jízdenky SMS nebo nákupu v automatech a předprodeji. Ovlivňuje to plynulost dopravy a rychlost odbavení cestujících,“ objasnil předseda představenstva Dopravního podniku města Olomouce Jaromír Machálek.

Cílem změn je motivace k nákupu časových jízdenek. Cena za celoroční jízdné se sníží ze současných 3 200 na 2 950 korun. Úprava jízdného v zóně 71 Olomouc předchází zároveň připravované druhé etapě moderního odbavování cestujících. „Dozorčí rada dopravního podniku už schválila také zadávací dokumentaci na elektronický odbavovací systém v autobusech a tramvajích,“ doplnil předseda dozorčí rady Dopravního podniku města Olomouce Josef Kaštil.

Ceny časových jízdenek pro zónu 71 s 1-denní, týdenní, měsíční, čtvrtletní a 10-měsíční platností zůstávají stejné. Rozsah poskytovaných slev na jízdném, případně rozsah bezplatné přepravy, v zóně 71 se od 1.4.2020 rovněž nemění. Úprava jízdného v zóně 71 Olomouc se dotýká území města Olomouce a obcí Bukovany, Bystrovany, Horka nad Moravou, Samotišky, Skrbeň a Křelov – Břuchotín.