Palachův dům ve Všetatech před válkou a nově rekonstruovaný jako Památník

MĚLNICKO – Národní muzeum otevřelo nevšední a veskrze originální Památník Jana Palacha ve Všetatech.  Vznikl na místě původního domu rodiny Palachových.

Od 10. října ho můžete navštívit zdarma každý den kromě pondělí od 10 do 16 hodin.

Hrana osudu i výzva

Ohromný ocelový hranol prořezává nevelkou vesnickou budovu a pokračuje i dovnitř Palachova domu, z něhož zmizely příčky i strop. „Je to symbol hrany osudu, výzvy, která tehdy dopadla na společnost, dopadla do té rodiny, do toho domu,“ vysvětlila jedna z autorek projektu, architektka Pavla Melková. Pocit prázdnosti a zoufalosti mají umocnit také zabedněná okna, pouze tam, kde měl Palach svůj pokoj, zůstala okna nezakrytá. Nová přístavba pak slouží stálé expozici autentických předmětů, reálií a video dokumentů.

Nadšení i rozpaky

Jako většina nevšedních děl vzbuzuje nový památník jak nadšené přijetí, tak trochu rozpaky. „Já bych tam na památku raději původní cukrárnu než dnešní hranu zla,“ komentoval například podobu památníku na sociální síti architekt Tomáš Vích. „Je třeba revitalizovat, ne plakat nad mrtvými,  nezapomínat, že svět byl a i do budoucna může a musí být krásný. To je memento, které vnímám jako hlavní, a za co se Jan obětoval. „Jestli to mělo ukázat komunistickou zvůli, je to naprosto přiměřené, kontruje novinář a editor Deník N Ivan Adamovič. Komentují to i místní ze Všetat. „Tak jsme se u nás na vsi konečně dočkali a máme zde něco, s čím můžeme oslovit veřejnost, turisty a ukázat se světu. Je smutné, že památník vznikl tak dlouho po revoluci, ale je dobře, že vůbec vznikl. Jakkoli může konečná podoba být trnem v oku spoustě lidem – a ano je to velmi netradičně pojaté dílo – jedno se mu musí nechat je originální. A byla by veliká škoda promarnit potenciál tohoto muzea, památníku a nechat ho upadnout v zapomnění. Je to jedinečná příležitost jak dostat Všetaty na mapu světa. A já za sebe jsem rád, že na něj každý den koukám z okna.“

Od začátku po realizaci

S nápadem na rekonstrukci rodného domu Jana Palacha na památník přišel v roce 2013 poslanec František Laudát a sněmovna ho následně schválila. Celkově mělo vyjít odkoupení domku a stavba na 21 milionů korun. Na přeměnu původního vesnického domku s malou zahradou vypsalo Národní muzeum umělecko-architektonickou soutěž. „Hlavním úkolem bylo zachytit a interpretovat hrdinský Palachův skutek, jeho vliv na osudy společnosti a samotné rodiny, citlivě včlenit Památník do prostoru Všetat,“ píše se v promo materiálech. Jak se to podařilo, posoudí nakonec každý sám.

Dům protíná symbolická hrana zla …
Hrana zla končí symbolicky u rodinného stolu na počest rodině Jana Palacha
Slavnostní otevření Památníku Jana Palacha. Nová přístavba slouží stálé expozici autentických předmětů a dokumentů
Zachované autentické památky Jana Palacha. Foto: Národní muzeum