Po třech měsících hlasování je rozhodnuto. Vsetínská ovečka zvítězila!

VSETÍN – Projekt „Je to čistě na nás“, s nímž se město Vsetín prezentovalo v soutěži E.ON Energy Globe, získal prestižní ocenění. Po tříměsíčním hlasování se v sobotu večer odehrálo slavnostní vyhlášení výsledků. Vsetínský projekt zaměřený na boj s jednorázovými plasty z něj vyšel vítězně a zástupci města se tak domů vraceli nejen s titulem, ale i s voucherem v hodnotě sto tisíc korun.

Vsetínský projekt koordinovaný místostarostkou Simonou Hlaváčovou nabízí lidem možnost bojovat proti jednorázovým plastům ve městě a jeho okolí. „Celosvětový problém pomohou řešit dostupné výrobky, které díky projektu vznikly. Textilní sáčky, jež vyrábí vsetínský Azylový dům pro ženy a matky s dětmi a vratné kelímky, které lze využít nejen na akce města, ale zapůjčit i okolním obcím, neziskovým organizacím či firmám,“ vysvětlila mluvčí radnice Jana Raszková. Právě propojení ochrany přírody s pomocí lidem v nelehké životní situaci je jedinečnou stránkou projektu.

Oblibu si získaly především vratné kelímky s ovečkou, jejíž hlášky zpestřily během prázdnin několik veřejných akcí. „Myšlenku a první kroky s námi sdílela vsetínská firma Austin Detonator, jež se zapojila s textilními sáčky i vratnými kelímky, jako první zvládla kelímkovou logistiku obec Huslenky, z neziskových organizací patří prvenství organizátorům benefiční akce Stoupa Cup. Celosvětový problém, který se zdá být neřešitelný, lze tak uchopit doslova do vlastních rukou a přispět ke snížení užívání jednorázových plastů u nás doma, na Valašsku,“ sdělila místostarostka Hlaváčová.

Soutěž E.ON Energy Globe každoročně spolu s Akademií věd oceňuje projekty zaměřující se na ochranu přírody a využití trvale obnovitelných zdrojů. Vsetín byl s projektem „Je to čistě nás“ vybrán akademiky z 273 projektů a poslán do finále. Následně po třech měsících oslovil při hlasování veřejnosti nejvíce lidí a ve své kategorii zvítězil.