Podzimní krása na Zeleném vrchu aneb cvikovským okruhem za vyhlídkami i lesním divadlem

K jedinečnému koloritu naší krajiny patří mimo jiné i rozličná vyhlídková místa. Jedno takové najdete nedaleko Cvikova na Českolipsku. Vydejte se na procházku zalesněným Zelených vrchem s krásnými výhledy daleko do kraje.

Cvikovský okruh začíná na rozcestí zvaném Pod Lesním divadlem. K rozcestníku vás zavedené zelená turistická značka z náměstí ve Cvikově. Jelikož se jedná o okružní cestu, můžete si zvolit, kterým směrem se poté vydáte. Trasa vede kolem Zeleného vrchu (586 m), někdy též zvaného Drnovecký, který vyčnívá nad osadou Drnovec.

Lesní divadlo

První zastávkou na okružní cestě je Lesní divadlo. K jeho vybudování si cvikovský ochotnický spolek v roce 1920 vybral jeden z pískovcových lomů nacházející se na úpatí Zeleného vrchu. Dříve toto malebné lesní divadlo tvořilo malou náves s dřevěnými domky. Dnes zde uvidíte jen nevelkou, ve skále vytesanou místnost s okénkem a na nízkém svahu kolem lomu můžete spatřit dosud patrné zbytky hlediště.

Vyhlídka Švýcárna

Na jihovýchodním skalnatém výběžku Zeleného vrchu vás čeká překrásný výhled na rozlehlou krajinu Českolipska. Tento výhled si užívali i turisté před druhou světovou válkou. Bylo to oblíbené výletní místo, kde stával hostinec Schweizerhaus – Švýcarská bouda. Po válce začal hostinec chátrat a dnes zde uvidíte dochované torzo zdi a zčásti do skály vytesané sklepení. Vy si můžete vyhlídku užít z nově vybudovaného dřevěného altánu, zvaného Švýcárna.

Schillerova vyhlídka

Schillerova vyhlídka

A náš okruh dále pokračuje na vyhlídkovou skálu pojmenovanou podle básníka Friedricha Schillera. V roce 1905 zde byla slavnostně odhalena pamětní deska s názvem “Friedrich Schiller Warte”. I zde najdete zbytky základů po hostinci, který po válce zanikl. Skalní vyhlídka se zachovala dodnes a ačkoliv je částečně zarostlá stromy, o pěkný rozhled do okolí Mařeniček až na vrcholy Luže, Hvozdu a Jezevčího vrchu ochuzeni nebudete.
Po žlutě značeném Cvikovském okruhu se po západní svahu vrátíte zpět na rozcestí, odkud se vás zelená turistická značka zavede na náměstí do Cvikova

Dobijte si energii na vrchu Kalvárie

Z města Cvikov, které je vstupní bránou do Lužických hor, se můžete ještě vydat po modré turistické značce na procházku překrásnou lipovou alejí se čtrnácti zastaveními Křížové cesty až ke Kapli Božího hrobu. Vrchol kopce Křížový vrch, zvaný také Kalvárie, je místem s velmi pozitivní energií. Z louky za vrcholem si můžete ještě užít výhledy na panorama Lužických hor.

Turistické informace

Tříkilometrový vyhlídkový Cvikovský okruh je nenáročný výlet, ale vzhledem k charakteru lesních cest není vhodný pro kočárky a osoby se sníženou pohyblivostí.

Místo

Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Cvikov

GPS parkoviště náměstí Cvikov: 50.7772092N, 14.6335153E
GPS rozcestí Pod lesním divadlem: 50.7791058N, 14.6437386E

Kontakt

Informační centrum Cvikov
Žitavská 132, 471 54 Cvikov
tel.: +420 487 751 570
e-mail: kultura@cvikov.cz
www.cvikov.cz

Správa chráněné krajinné oblasti Lužické hory
Školní 12, 471 25 Jablonné v Podještědí
tel.:+420 487 762 355, +420 487 762
e-mail: luzhory@nature.cz
www.luzickehory.ochranaprirody.cz
www.luzicke-hory.cz

Tip na občerstvení a ubytování

Hotel Kleis
Pivovarská 405, 471 54 Cvikov
tel.: +420 778 705 158, +420 487 757 559
e-mail: info@hotelkleis.cz, rezervace@hotelkleis.cz
www.hotelkleis.cz