Kotlíkové dotace vyčerpány během pěti vteřin! Ještě ale není pozdě

ZLÍNSKÝ KRAJ – Téměř sto šedesát milionů korun vyčleněných na třetí vlnu kotlíkových dotací ve Zlínském kraji bylo vyčerpáno během pouhých pěti sekund. Žádosti mohli občané podávat dnes od osmé hodiny ráno. Od občanů kraj přijal 2843 elektronických žádostí o poskytnutí příspěvku na výměnu kotlů na pevná paliva s ručním přikládáním za ekologičtější způsoby vytápění.

Pokud máte pocit, že jste příležitost zcela promarnili, ještě nemusíte zoufat. „Příjem žádostí i nadále běží. Vytváříme si totiž tzv. zásobník žádostí, z něhož budou moci být podpořeni náhradníci, pokud by původní žadatelé dotaci nakonec nevyužili,“ ujistil radní Jan Pijáček, zodpovědný za řízení dotačních programů. Zároveň dodal, že jelikož jde o poslední vlnu kotlíkových dotací, kraj by rád v budoucnu podpořil žadatele, na které se nedostalo. Pro tento účel má přislíbeno další třiašedesát milionů vyčleněných Ministerstvem životního prostředí z programu Nová zelená úsporám.

Po odeslání elektronického formuláře mají nyní žadatelé ještě deset dní na to, aby svoji žádost na krajský úřad dodali také v papírové podobě, a to včetně všech povinných příloh. O poskytnutí či neposkytnutí podpory by měla Rada Zlínského kraje rozhodovat v březnu příštího roku.

Kotlíkové dotace je možno využít na výměnu stávajícího kotle na pevná paliva s ručním přikládáním za nový ekologický zdroj tepla, kterým může být kotel pouze na biomasu, plynový kondenzační kotel nebo tepelné čerpadlo. Podporována je i výměna zpětně za období od 15. července 2015. Toho využili i dnešní žadatelé. „Největší zájem ze strany žadatelů byl v 1097 žádostech o plynový kondenzační kotel, 911 žadatelů žádalo o tepelné čerpadlo, o kotel na biomasu s ruční podávkou žádalo 659 žadatelů a v 316 případech pak šlo o automatický kotel na biomasu,“ doplnil radní Pijáček.