Království krápníkové výzdoby – to je úchvatný svět Javoříčských jeskyní

Vydejte se na výlet do nejpůvabnějších jeskyní na střední Moravě. Spatříte ten nejkrásnější krápníkový svět ukrytý v podzemí. Javoříčské jeskyně vytváří komplikovaný systém chodeb, domů a puklin, které jsou unikátní bohatou, zachovalou a rozmanitou krápníkovou výzdobou.

Rozsáhlý komplex mohutných dómů a chodeb se nachází pod vrchem Špraněk, který je součástí stejnojmenné Národní přírodní rezervace. Tento jeskynní systém byl dlouhou dobu neznámý, a snad právě díky tomu zde uvidíte čistou a zachovalou krápníkovou výzdobu.

Nebeská krása v podzemí

Tisíce jemných brček, unikátní krápníkové záclony či sférolitické krápníky, nespočet tvarů hůlkových stalaktitů, které střídají stalaktity excentrické – to vše a mnoho jiné křehké krásy vás čeká v podzemní říši krápníků.

Do jeskyně vstoupíte umělým vchodem nejprve do Suťového dómu, jehož strop je posetý tisíci stalaktity a záclonami různých tvarů a velikostí. Z dómu ústí propast Lví jáma s hloubkou 60 metrů. Prohlídková trasa pokračuje překrásně zdobenou chodbou do impozantního dómu Gigantů s přes 4 metry vysokými stalagmity a stěnou zdobenou sintrovými náteky, tzv. Niagarský vodopád. Visuté schodiště vás zavede do Pohádkových jeskyní.
Pokud jste si vybrali dlouhý prohlídkový okruh, vaše cesta bude pokračovat přes tzv. Panenskou jeskyni do tří na sebe navazujících chodeb Jeskyní miru: chodby Špraněcké, Vojtěchovské a Březinské. V těchto místech mají už jeskyně jiný ráz, ale ani ony nezaostávají v bohatosti výzdoby. Spatříte zde velké množství excentrických krápníků, které rostou jakoby proti zákonům gravitace. U odbočky k Černé propasti pak projdete do uměle proražené výstupní štoly.

Labyrint podzemních chodeb

Javoříčské jeskyně jsou tvořeny v několika výškových úrovních a stále dochází k objevům dalších rozsáhlých částí. Celková délka chodeb je přes 4 kilometry, z toho je pro veřejnost zpřístupněno až 800 metrů s výškovým rozpětím 108 metrů. Vyberete-li si krátký prohlídkový okruh, čeká vás putování chodbami v délce 450 metrů, dlouhá návštěvnická trasa má 800 metrů. Jeskyně je také významným zimovištěm netopýrů a vrápenců.

Historie Javoříčských jeskyní

Od nepaměti byly na Špraňku známé a přístupné prostory, tzv. Svěcené díry a propast Zátvořice. V nitru Svěcené díry začal v roce 1936 bádat se skupinou nadšenců revírník Vilém Švec. Po obtížném průniku objevili prostory Dómů gigantů a brzy další místo, z něhož byla prokopána chodba na povrch. To umožnilo postupné prozkoumávání a zpřístupňování jeskyní, které byly v květnu 1939 otevřeny veřejnosti. Další prostory byly až do dnešní doby postupně objevovány různými amatérskými i profesionálními speleology.

Turistické informace

Javoříčské jeskyně se nacházejí poblíž vesničky Javoříčko asi 15 kilometrů západně od Litovle. Teplota vzduchu se zde pohybuje mezi 7 až 8 °C při relativní vlhkosti přibližně 99 %. Nezapomeňte si proto s sebou vzít teplé oblečení. Vyberete-li si dlouhý okruh, prohlídka je 60 minut, při krátkém okruhu budete v jeskyni 40 minut.

Místo

Olomoucký kraj, okres Olomouc, Luká

GPS Javoříčské jeskyně: 49.6703889N, 16.9139722E

Kontakt

Javoříčské jeskyně
783 24 Slavětín u Litovle
tel.: +420 585 345 451
e-mail: javoricko@caves.cz
www.caves.cz

Otevírací doba

leden – březen, listopad: pondělí – pátek vstup v 10 a 13 hodin, víkend zavřeno
duben, říjen: pondělí zavřeno, úterý – neděle 9 – 15 hodin
květen – září: pondělí zavřeno, úterý – neděle 9 – 17 hodin
prosinec: zavřeno

Vstupné na dlouhou trasu

dospělí 150 Kč, děti 70 Kč, snížené 110 Kč

Vstupné na krátkou trasu

dospělí 130 Kč, děti 60 Kč, snížené 100 Kč

Kde se najíst a ubytovat?

Hotel Valáškův grunt
Kozov 7, 783 25 Bouzov
telefon: +420 585 346 312, +420 777 599 040
e-mail: info@valaskuvgrunt.cz
www.valaskuvgrunt.eu