Máme pro vás spoustu tipů, jak strávit víkend

OLOMOUCKÝ KRAJ – Rádi byste si odpočinuli po náročném pracovním týdnu a o víkendu vyrazili někam za zábavou? V Olomouckém kraji máte i na podzim spoustu možností. Počasí nám, zdá se, bude stále přát. Inspirujte se v našem přehledu, aby vám neunikla nějaká zajímavá akce. Ať už vyrazíte na výstavu, za dobrým jídlem nebo se vydáte do přírody, věříme, že se nebudete nudit.

OLOMOUCKO

Olomouci se můžete i s dětmi vypravit do Pevnosti poznání v areálu Korunní pevnůstky na akci Věda ve světě komiksu. Můžete se těšit na aktivity spojené se slavnými hrdiny komiksu. V sobotu i v neděli je otevřeno od 9 do 18 hodin.

Přijďte si zaběhat na 6. ročník charitativního běhu boje proti rakovině prsu AVON BĚH Olomouc 2019, který se koná v sobotu 19. října od 16 do 23 hodin v Olomouci. Start i cíl je na Výstavišti Flora ve Smetanových sadech. Registrace na www.night-run.cz.

Nebo se můžete zúčastnit celostátní akce Den za obnovu lesa, který v sobotu 19. října pořádají Lesy ČR. V Olomouckém kraji tato akcę proběhne na Radíkově. Přijďte v 10 hodin dopoledne k chatovému táboru u Fortu Radíkov, vezměte pevnou obuv a oděv přizpůsobený počasí a terénu. Nářadí poskytnou organizátoři. Kromě výsadby sazenic si můžete vyzkoušet i lesnické dovednosti a prověřit si své znalosti.

Ve Šterberku byste si neměli nechat ujít poslední letošní Venkovské trhy, které začínají v sobotu 19. října už v 7.30 hodin na Hlavním náměstí. Tradičně budou v nabídce lahůdky od tuzemských výrobců a farmářů a také typicky podzimní artikl – burčák, dýně všech tvarů a barev, ohřívaná medovina na zahřátí.

Pak se můžete přesunout na hrad Šternberk, kde se v tentýž den, v sobotu 19. října, koná gurmánský festival Podzimní mlsání. Součástí vstupného na prohlídky hradu budou ochutnávky jídel zdarma, další pokrmy lahodné chuti bude možné zakoupit. Akce probíhá od 10 do 16 hodin.

Farnost Velká Bystřicezve v neděli 20. října na slavnostní Hubertskou mši v kostele Stětí sv. Jana Křtitele a následné bohaté zvěřinové občerstvení ve farním dvoře. Mše začíná v 10 hodin, myslivecká slavnost potrvá do 15 hodin.

PROSTĚJOVSKO

Město zve zejména děti na Dýňovou stezku odvahy a zručnosti, která začíná v pátek 18. října v 18 hodin ve Smetanových sadech v Prostějově.Na děti čekají drobné dárky a odměny za splněné úkoly.

Český svaz chovatelů Prostějov zve na okresní výstavu zvířat, která se koná v jejich areálu na Plumlovské ulici v Prostějově v sobotu 19. října od 8 do 17 hodin a v neděli 20. října od 8 do 15 hodin.

Prostějově si zajděte v sobotu 19. října od 9 do 12 hodin na náměstí TGM, kde v rámci celosvětové akce Den stromů proběhnou aktivity pro všechny věkové skupiny. Co můžete čekat? Informace pro dospělé, výstavu o stromech, hravé, výtvarné a naučné aktivity pro děti. Po celé dopoledne bude hrát živá hudba a budou probíhat kulturní vystoupení.

PŘEROVSKO

Za pozornost stojí výstava Šejdíři a šizuňkové. Střípky z dějin falšování potravin na přerovském zámku. Zhlédnete konkrétní příklady falšování potravin v historii, na co všechno si kupující museli dávat pozor, ukázky dobových náhražek, a také například jak se máchali nepoctiví pekaři. Otevřeno je v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin.

Milovníci zvířat raději zamíří do ornitologické stanice ORNIS v Přerověna výstavu Dravci, sokoli a sovy, výstava vám přiblíží přírodu na dosah ruky. Výstava probíhá v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin.

Na hradě Helfštýn se představí díla uplynulých ročníků mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston. Otevřeno je v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin.

ŠUMPERSKO

Šumperku si můžete zajít do Vlastivědného muzea na Hlavní třídě prohlédnout si veselé koláže Věry Kovářové. Výstava je přístupná v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin.

Zábřehu můžete v sobotu 19. října vyrazit na akci Zamykání studánek a lesa. Sraz je u Rafandy v 9 hodin. S sebou si vezměte špekáčky na opečení, vhodné oblečení a obuv.

JESENICKO

Řecká obec Javorník pořádá v sobotu 19. října ve 20 hodin v restauraci Bílý Potok taneční zábavu ke státnímu svátku Řecka.