Zabezpečte se! Počet krádeží ve středních Čechách se výrazně vymyká celé republice!

PŘÍBRAM – Zloději kradou a odnáší vše, na co přijdou. Minulý týden si to takhle odpoledne s plastovým oknem v klidu „štrádoval“ přes zahrádkářskou kolonii v Milíně neznámý muž. Neunikl však pozornému oku jednoho z majitelů chat, u kterého vzbudil podezření a neváhal zavolat na linku 158. Policisté na místě zjistili, že opravdu došlo k vloupání do jednoho z objektů a nedaleko Milína ještě stihli zadržet 39letého zloděje i s ukradeným oknem v hodnotě šesti tisíc korun.

Myslete i na zbraně

Zloději si vybírají především odlehlá a špatně zabezpečená obydlí. Jejich pozornost upoutají i chalupy, ke kterým se dá dobře zajet autem, aby se s lupem tolik nenadřeli. Většinou vypáčí dveře či okna, nebo je rozbíjejí. Cennější věci je tak lepší v rekreačních objektech přes zimu vůbec nenechávat Ani zbraně. I ty jsou velmi často cílem pachatelů vloupání. V loňském roce se majitelům ztratilo 222 krátkých a 65 dlouhých střelných zbraní.

Appka Zabezpečte se!

Policisté sice budou v zimním období cíleně kontrolovat opuštěné chaty, ale to zdaleka nestačí. Jako pomocník může posloužit projekt s názvem Zabezpečte se, chraňte majetek sobě i svým sousedům. Představuje souhrn možných opatření při ochraně domů, bytů, rekreačních objektů, garáží. Informuje o všech možnostech a způsobech zabezpečení prostřednictvím mechanických zábranných a zámkových systémů v kombinaci i s elektronickou ochranou. Nabízí návod, jak správně postupovat a čeho se vyvarovat při výběru zabezpečovacích komponent, zdůrazňuje mimojiné důležitost certifikace výrobků a služeb. Mobilní aplikace Zabezpečte se je dispozici na Google Play nebo v App Store. Aplikace po letošní aktualizaci přináší nově informace k používání trezorů a návod, jak v souladu s platnou legislativou ukládat zbraně.

Zabezpečit se má opravdu smysl. Zvlášť když se podíváte na následující celorepublikovou tabulku krádeží vloupáním do rekreačních objektů. Středočeský kraj se počtem 227 jasně dominuje.

Zdroj: Policie ČR