Město Kutná Hora zve na den otevřených dveří

KUTNÁ HORA – Den Středočeského kraje využijte k prohlídce zdarma otevřených objektů. Tradiční akce s bohatým doprovodným programem a vstupem zdarma do všech tří objektů Českého muzea stříbra: Hrádek, Kamenný a Tylův dům je připravena na 28. října od 10:00 do 17:00 hodin.

Hrádek – České muzeum stříbra a středověký stříbrný důl, nabídne komentované prohlídky výstavy Václav IV. v 11:30 a 13:00 hodin s kurátorem výstavy Mgr. Markem Zágorou. Doprovodný program k výstavě pro děti bude připraven od 10:00 – 12:00 a 14:00 – 16:00 hodin.

Kamenný dům – jedna z nejvýznamnějších památek města, stojí na předhusitských základech. Patří mezi nejvýznamnější památky pozdně gotické architektury v Evropě a zároveň je součástí městské památkové rezervace zapsané na Seznamu světového dědictví UNESCO. V rámci akce budou připraveny komentované prohlídky výstavy, Kouzlo sklářského řemesla v 10:30 a 14:30 hodin, s kurátorkou výstavy Mgr. Janou Kolečkovou Veselou.

Tylův dům – ten je pojmenován podle Josefa Kajetána Tyla, spisovatele, dramatika a tvůrce textu české národní hymny. Otevřen bude od 10:00 do 16:00 hodin. K vidění je zde stálá výstava věnovaná životu a dílu této významné osobnosti českého národního obrození. Prohlédnout si můžete dobové fotografie, skicy kostýmů pro divadelní hru Fidlovačka, odkud pochází česká národní hymna, ale také hudební nástroje nebo Tylova pomyslná pracovna. Od 11:00 a 15:00 hodin budou připraveny prohlídky s kurátorem výstavy Josefem Kremlou s názvem Vzpomínky na Kutnou Horu v době Sametové revoluce.

A navíc, když už budete v Kutné Hoře a zbyde vám čas, také se můžete zastavit u dalších památek, kterých má město opravdu hodně například: Chrám sv. Barbory, Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, Kostnice, Dačického dům – interaktivní expozice o Kutné Hoře a UNESCO, Vlašský dvůr, Jezuitská kolej (GASK), Bývalý cisterciácký klášter, Sankturinovský dům, Morový sloup, Kamenná kašna, Kaple Božího těla, Klášter řádu sv. Voršily a kostel Nejsvětějšího srdce páně, Kostel sv. Jakuba, Kostel sv. Jana Nepomuckého, Kostel Nejsvětější Trojice nebo Kostel Matky Boží Na Náměti.