Umělec nestačil dokončit své dílo

PRAHA – Sedmnáctiletý umělec musel přerušit svoji tvorbu na zeď radnice, protože ho vyhmátli strážníci. Pokusil se utéct, ale uniformovaní muži byli rychlejší.

Krásně opravenou zeď radnice na Praze 4 si pro své umělecké dílo vybral teprve sedmnáctiletý mladík. Bylo krátce před půlnocí, snad mladý umělec nechtěl být během tvorby nikým a ničím rušen, to se ovšem přepočítal. Stačil vytvořit pouze základní podkladovou kompozici, a první tahy černým sprejem, když tu se objevila hlídka městských strážníků. Ti neměli žádné pochopení pro záměr samozvaného zkrášlovatele, a rozhodli se rázně zakročit.

„Jakmile hoch hlídku spatřil, dal se na útěk. O ulici dál byl zadržen a omezen na osobní svobodě. Jelikož se mladík pokusil znovu utéct, a kladl odpor, strážníci mu nasadili pouta,“ uvedla podrobnosti k případu mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová. Spoutaného umělce pak strážníci převezli na služebnu Policie ČR, kde měl co vysvětlovat. Částečné umělecké dílo bylo zadokumentováno. Snad byla zeď opatřena speciálním nátěrem, který umožňuje snadnější odstranění graffiti.