VIDEO: Divoká honička na dálnici skončila nehodou

PROSTĚJOVSKO – Na dálnici D1 ve směru z Brna na Olomouc to v pátek dopoledne 11. října vypadalo, jako by se tam natáčela scéna z akčního filmu. Nakonec se ukázalo, že cizinec, který ujížděl policii v kradeném autě, je nejen pod vlivem alkoholu, ale i drog.

Vše začalo v pátek 11. října dopoledne, kdy policisté na linku 158 přijali oznámení o kličkujícím rychle jedoucím vozidle Audi Q7 na dálnici D 1 ve směru z Brna na Olomouc. Vozidlo se při podivné jízdě otřelo o svodidla. Policisté z dálničního oddělení Ivanovice na Hané se okamžitě vydali vozidlo zkontrolovat. Když auto spatřili, dali řidiči pokyn k zastavení vozidla rozsvíceným nápisem „STOP – POLICIE“. Řidič nejprve zpomalil, ale vzápětí prudce zrychlil a sjel mimo dálnici. Při sjezdu v pravotočivé zatáčce nepřizpůsobil rychlost, vyjel mimo silnici na travnatý pás, následně zpět na silnici, kde narazil do projíždějícího vozidla Iveco Daily. Policisté z Jihomoravského kraje vzápětí řidiče zajistili a předali prostějovským kolegům.

Při nehodě byli lehce zraněni řidiči obou vozidel. Celková škoda na vozidlech, svodidlech a dopravní značce přesáhla 3,7 milionu korun. Audi Q7 řídil osmadvacetiletý cizinec a při testech se ukázalo, že muž řídil pod vlivem alkoholu. Přístroj muži naměřil 0,29 a 0,24 promile alkoholu v dechu. Test na drogy byl pozitivní na kokain.

Policisté dále zjistili, že na vozidle Audi Q7 se nachází polské registrační značky, které k vozidlu nepatří. Po ukradeném vozidle bylo vyhlášeno pátrání v Rakousku. Zajištěný cizinec putoval po ošetření do policejní cely. „Podle zákona o mezinárodní justiční spolupráci byl cizinec 12. října zadržen. Ve věci je vedeno řízení o předání osoby na základě evropského zatýkacího rozkazu. Cizinec je podezřelý hned z několika dopravních přestupků,“ konstatoval policejní mluvčí Libor Hejtman.