Ještě nemáte program na víkend? Ve Zlínském kraji se rozhodně nudit nebudete

ZLÍNSKÝ KRAJ – Uspávání broučků, noční prohlídky zoo nebo strašidelná stezka na zámku. Akce pro celou rodinu v magických světlech lampionů vám nabídnou netradiční zážitky podzimních večerů. Využít můžete posledních pěkných dní a vydat se hned na několik procházek přírodou. V neděli ve Zlíně budou tatínci s dětmi putovat na Výpravu za vůní bramborové natě, zatímco v oblasti Bílých Karpat můžete objevit tajemství žítkovských bohyní. Vynechat byste neměli ani rožnovský Všesvatský jarmark nebo Slovácké hody s právem. Od pátku do neděle si stačí jen vybrat.

 

ZLÍNSKO

Zlín

Zoo Zlín a zámek Lešná nabízí v pátek nevšední noční prohlídky. Originální program doplní komentáře průvodců v zoo i na zámku. U obou vstupů si můžete zakoupit lampion nebo si přinést vlastní. Provozní doba zoo bude v tento den od půl deváté ráno do půl desáté večer, pokladny se uzavřou o půl osmé večer.

Milovníci kávy si nenechají ujít Den kávy, který v neděli od desíti hodin proběhne v Kongresovém centru ve Zlíně. Těšit se můžete na přednášky o kávě, ochutnávky i kávovou tržnici.

Již jedenáctý ročník Velké zlínské drakiády, která je připravena na neděli, nabízí možnost zábavy pro celou rodinu. Kromě soutěže v pouštění draků bude na místě bohatý program pro rodiny s dětmi a několik kulturních představení. Těšit se můžete na velké soutěžní klání o nejhezčího, nejzajímavějšího a nejvytrvalejšího draka. Draky ohodnotí odborná porota. Drakiáda proběhne od půl třetí do šesti na fotbalovém hřišti ve Zlíně-Jaroslavicích.

Dětský festival řemesel vytrhne děti aspoň na chvíli z dnešní digitální doby. Během soboty a neděle si vyzkouší různá řemesla formou workshopů. Přijďte na zlínský zámek a přesvědčte se, že zlaté české ručičky ještě nevymřely.

Výprava za vůní bramborové natě je výjimečná nedělní akce pro tatínky s dětmi. Přijďte v deset dopoledne na autobusovou zastávku Kudlov-točna a vydejte se na příjemný výlet plný zábavy. Po cestě si nasbíráte šípky na čaj a k obědu si opečete buřty na ohni. Děti i tatínci si užijí báječnou podzimní neděli, získají nové kamarády a maminky si na chvíli odpočinou.

Slušovice

Spolek divadelních ochotníků Lukoveček předvede v Nové sokolovně ve Slušovicích hru určenou drsným hrdinům Divokého západu, kteří mstili bezpráví a ochraňovali zákon, ať byl jakýkoliv. Představení Limonádový Joe aneb Koňská opera začne v sobotu v sedm večer.

Otrokovice

Mezinárodní entomologický výměnný den a výstava je akce spojená i s koupí a prodejem brouků, motýlů, strašilek, pavouků a plazů z celého světa. Pro děti bude připraveno malování nejrůznějších hmyzích motivů na obličej. Přijďte v sobotu od devíti dopoledne do Otrokovické besedy.

Turistické oddíly mládeže TOM 1412 a 1419 Otrokovice zvou na Misijní jarmark. Tato akce se koná již třináctým rokem a letos se uskuteční v neděli. Výrobky si bude moci každý zakoupit ve stáncích před kostelem sv. Vojtěcha od půl deváté do devíti dopoledne a následně pak od půl dvanácté do dvanácti. Celkový výtěžek pak bude odeslán na konto Papežských misijních děl. Tato organizace se zaměřuje mimo jiné také na podporu lidí v chudých zemích, kde je nedostatečná zdravotní péče, těžce dostupné základní vzdělání a nedostatek potravin.

Pomozte broučkům splnit nejrůznější úkoly, aby se mohli uložit k zimnímu spánku. Na nedělním Uspávání broučků nebude chybět táborák, teplá polévka, čaj ani výtvarná dílnička. Akce pro děti začne ve tři odpoledne u Moravní lávky. Špekáčky a další dobroty na opékání s sebou.

Valašské Klobouky

Příznivci výtvarného umění budou mít koncem tohoto týdne příležitost navštívit hned dvě nové výstavy, které přiblíží život a dílo výtvarníků spjatých s Valašskými Klobouky. K sedmdesátému výročí Gymnázia Valašské Klobouky otevře tamní Galerie G expozici Pedagog – výtvarník – dílo, která obsáhne tvůrčí činnost současných i bývalých pedagogů školy. Městské muzeum Valašské Klobouky pak ve spolupráci s Výtvarným spolkem Vincúch vystaví obrazy Zdeňka Mikesky, kterými zavzpomíná na malířův svět plný fantazií. Vernisáž v sále Staré radnice proběhne ve čtvrtek v šest odpoledne, kolektivní výstava v Galerii G bude slavnostně otevřena v pátek od čtyř.

 

KROMĚŘÍŽSKO

Kroměříž

I tento víkend můžete v muzeu na Velkém náměstí nahlédnout do úžasného světa miniaturních, avšak o to zajímavějších tvorů v rámci výstavy Společenský život hmyzu. Prostřednictvím textů, fotografií, exponátů, modelů termitiště a mraveniště ve skutečné velikosti přibližuje základní témata týkající se sociálního života hmyzu. Součástí výstavy jsou rovněž doprovodné aktivity, při nichž se pobaví nejen děti všech věkových skupin, ale i dospělí.

Výstava Příběhy hradů Zlínského kraje se odehraje od čtvrtku do neděle v zámecké věži v Arcibiskupském zámku Kroměříž. Jednotlivé hradní lokality jsou prezentovány fotografiemi ze současné doby a doplněny kresbami, které představují možnou podobu středověkých sídel z dob dávno minulých.

Kroměřížské výstaviště nabídne v neděli od šesti ráno Burzu drobného zvířectva a okrasného ptactva. K vidění i koupi budou okrasní ptáci, drůbež, holubi, králíci a mnohé další.

Holešov

Čtvrtá soutěžní divadelní přehlídka v Holešově vám od pátku do neděle nabídne výběr her v provedení divadelních spolků a ochotníků z Kroměřížska. Do Kina Svět můžete zavítat na šest různých her.

Chropyně

Klub českých turistů spolu s turistickým oddílem mládeže Kamínek pořádají v pátek pohádkový Pochod podzimním lesem za Chropyňskou bludičkou. Začne se mezi šestou a půl sedmou večer u lázní s cílem na hřišti pod zámkem, kde si na ohni opečete špekáčky a získáte sladkou odměnu. S sebou si vezměte baterku nebo lampion a špekáčky na opékání.

 

UHERSKOHRADIŠŤSKO

Uherské Hradiště

Zažijte víkend ve znamení tradic na Jarošovských hodech s právem. Sobota bude zahájena v jednu požehnáním práva v kostele Panny Marie Růžencové a celý den pak vyvrcholí v osm večer zábavou. V neděli proběhne obchůzka s beranem po dědině.

Mařacké hody s právem začnou už v sobotu ve dvanáct průvodem krojovaných. Závěrem dne nebude chybět ani zábava s hudebním programem a bohatou tombolou. Nedělní obchůzku po Mařaticích pak doprovodí DH Staroměstská kapela a ini tentokrát nesmí chybět večerní posezení.

V neděli ve dvě přijďte do zahrady Lišky Bystroušky DDM Šikula na zábavné Dýňování pro děti. Vyřežete si vlastní dýně, ochutnáte dýňové polévky a chybět nebude ani soutěž o nejkrásnější dýni. Děti se mohou také zabavit jízdou na ponících.

Ve Smetanových sadech si v neděli užijete Lanování ve městě. Od jedné můžete přijít vyzkoušet svou rovnováhu a obratnost na lanových překážkách.

Zvídálkové, vzhůru do muzea! Tak se jmenuje nedělní akce, kterou chystá Slovácké muzeum v hlavní budově ve Smetanových sadech. Na podzim po letních prázdninách se opět vrací muzejní skřítkové. V tuto dobu musel dát pan hospodář své pole na nějakou dobu pomyslně spát. Sklidit z něj všechnu úrodu a připravit ho na zimu, aby se mu na jaře zase dobře vedlo. A co všechno musel hospodář s rodinou udělat? To se, milé děti, dozvíte od skřítka Zvídálka. Nebude chybět tvořivá dílna, fotokoutek a pracovní listy.

Babice

O víkendu se Slovácké hody s právem odehrají i v Babicích. V sobotu v jednu vyjde průvod krojované chasy od Krajánky a večer se v sále kulturního domu uskuteční hodová zábava. Ta nebude chybět ani v neděli, kdy k poslechu a tanci zahraje DH Stříbrňanka.

Boršice

Císařské hody s právem zažijete o víkendu v Boršicích. V sobotu ve čtvrt na dvě se sejde krojovaná chasa na návsi a večer uzavře hodová zábava v sále kulturního domu.

Bystřice pod Lopeníkem

Turistická vycházka zaměřená na poznávání geologie Bílých Karpat nazvaná Za sopkami Bílých Karpat se uskuteční v neděli. Sraz účastníků je v jednu odpoledne v Bystřici pod Lopeníkem na autobusové zastávce Škola. Osm kilometrů dlouhá trasa vede přes lom Modrá voda, zříceninu hradu Zuvačov, kolem lomů Bučník a Rasová. U Motorestu Rasová akce končí, návrat do výchozího bodu je naplánován autobusem sedm minut po šesté odpoledne. Výklad bude mít doc. Aleš Bajer z Mendelovy univerzity v Brně.

Hostětín

Do oblasti Bílých Karpat se můžete v sobotu od desíti vypravit s místní obyvatelkou Kateřinou Kohoutovou a zažít svérázné Moravské Kopanice na vlastní kůži v rámci vycházky Krajem žítkovských bohyní. Čeká vás vycházka s výkladem o místní krajině a přírodě, každodenním životě na Moravských Kopanicích v historii i současnosti, legendách a literatuře. Po skončení můžete navštívit rodinnou ovčí farmu na Žítkové a koupit si zde ovčí sýr nebo bryndzu anebo navštívit domek poslední bohyně Irmy. Exkurze je vhodná pro jednotlivce i rodiny s dětmi, ale ne pro kočárky. Trasa je dlouhá asi osm kilometrů a povede členitým terénem Moravských Kopanic. Na akci je nutné se předem přihlásit.

Buchlovice

V sobotu v šest večer se otevřou brány zámku Buchlovice, který ovládnou strašidla. Třetí ročník oblíbené stezky BuBuBuchlovice vás provede přes zámeckou zahradu. Přijít může kdokoliv, lampiony a lucerny ale nechte doma.

 

VSETÍNSKO

Vsetín

Zámek Vsetín zve hned na několik zajímavých akcí. Pod názvem Konopí se skrývá výstava zaměřená na využití a zpracování této plodiny v minulosti a současnosti. Dozvíte se, že konopí nás může šatit, živit, léčit od všelijakých neduhů, může nám poskytnout střechu nad hlavou, účinnou izolaci a mnohé další. Pokud se chcete ponořit hlouběji do historie, vydejte se Na skok do pravěku. Jestli vás zajímá, jak žili lidé na Valašsku a Kelečsku před třiceti tisíci lety, nenechte si tuto výstavu ujít. Na své si přijdou i hokejoví fanoušci. Na zámku totiž probíhá unikátní výstava pod názvem 80 let vsetínského hokeje, která vás seznámí s historií i současností oblíbeného klubu.

Valašské Meziříčí

Dvanáctý ročník mezinárodního festivalu TANECVALMEZ chystá různorodou ochutnávku soudobého tance. Uskuteční se od čtvrtka do neděle v Kulturním domě v Zašové u Valašského Meziříčí. V pátek proběhne taneční happening ve Valašském Meziříčí, v programu festivalu je i „taneční bitva“, řada workshopů a zejména zajímavých vystoupení.

Víkendové hrátky, jak nedělat skládky přiblíží dětem hravou formou téma recyklace. Ve Valašském ekocentru jsou v sobotu i v neděli připraveny úkoly a hry včetně stezky Veselá popelnice, tvořivé dílničky nebo malování na obličej. Zajímavé aktivity a program pro malé i velké doplní představení Kočovného divadla ze Zlína. Po oba si opečete buřty v indiánském týpí.

Zámek a park v Lešné se otevře milovníkům myslivosti s výstavou pod názvem Myslivost – minulost a současnost. Návštěvníci se seznámí s dnes již téměř zapomenutými způsoby honů a lovu zvěře, zajímavostmi z oblasti pytláctví, sokolnictvím i zvěří dnešní krajiny. K vidění jsou i naprosto raritní trofeje srnců.

Rožnov pod Radhoštěm

Připravte se na podzimní svátky Všech svatých na Všesvatském jarmarku. Proběhne v sobotu i v neděli vždy od desíti dopoledne na Masarykově náměstí. Těšit se můžete nejen na tradiční jarmareční sortiment, ale také na doprovodný program, v němž nebudou scházet ani cimbálové muziky i jiné hudební žánry.

Pro zahrádkáře a pěstitele je určena výstava Úroda z polí, zahrad a sadů aneb Valašský hortikomplex. Až do neděle ji můžete navštívit v Janíkově stodole, která stojí v areálu Dřevěného městečka v Rožnově pod Radhoštěm. Otevřeno je v otvírací době Valašského muzea v přírodě, tedy od devíti do čtyř.

Velké Karlovice

Pojďte symbolicky zakončit běžeckou sezónu do Velkých Karlovic. Jeden z posledních letošních závodů Běhej Valachy odstartuje v sobotu u hotelu Galik a nabídne nevšední zážitek všem, kteří se rádi kochají krásnými výhledy na podzimní krajinu. Běžci mohou opět vybírat ze dvou tras. Pro ty zdatnější je připravena hlavní trasa na 12 kilometrů s převýšením 350 metrů po ostrých beskydských trailech. Pro ostatní je připravena lehčí trať 6,5 kilometrů s převýšením 100 metrů.