Konec poruch osvětlení? Praha má nové řídící středisko v Holešovicích

PRAHA – Včera bylo slavnostně uvedeno do provozu nové moderní řídící centrum, které má na starosti městské osvětlení a kamerový systém v Praze.

Nejmodernější dispečink se rozkládá na ploše dvě stě metrů čtverečních. Jeho srdcem je velkoplošná komunikační stěna, na které je možné sdílet mapové podklady se schématy jednotlivých technologií, záběry městského kamerové systému i pohyb posádek a vozidel v terénu. „Nově otevřený dispečink v centrále městské společnosti Technologie hlavního města Prahy, je letos druhým takovým centrem, které metropole uvedla do provozu. Spolu s operačním střediskem Krizového štábu hlavního města Prahy představuje prostor v Holešovicích další moderní pracoviště, bez jakého si dnešní řízení Prahy není možné představit,“ uvedl primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Dispečink vyřídí měsíčně přes dva tisíce hlášení poruch veřejného osvětlení, a to jak telefonicky, tak i prostřednictvím mailu. Pracovníci pak vyjíždějí na opravy ve dne i v noci. „Věřím, že se díky tomuto řídícímu centru podaří dosáhnout takřka nulové poruchovosti v systému veřejného osvětlení ve městě,“ doplnil radní hlavního města Prahy pro oblast správy majetku a majetkových podílů Jan Chabr. V průběhu roku 2020 přejde do správy městské společnosti Technologie hlavního města Prahy také městský kamerový systém, který čítá bezmála 1500 kamer hlavního města a zhruba 3000 kamer jiných provozovatelů. Technologie hlavního města prahy má na starosti veřejné osvětlení v metropoli již více něž rok. V případě ohrožení majetku či zdraví Pražanů, je povinností servisu THMP zahájit odstranění závady do 30 minut.