Kraj chce nalákat zubaře na Vysočinu

VYSOČINA – Sehnat zubaře je v poslední době nadlidský úkol. Často za ním lidé z Vysočiny dojíždí do okolních krajů nebo i přes půl republiky. Problém je, že Vysočina se stejně jako zbytek republiky potýká s nepříjemným problémem v podobě nedostatku stomatologů. Mladí lékaři navíc registrují podstatně menší počet klientů, než jejich starší kolegové, tím se problém neošetřených pacientů stále navyšuje. Malou podporu teď chystá Kraj Vysočina.

I přesto, že zajistit služby zubních lékařů je povinností především zdravotních pojišťoven, které od svých klientů vybírají zdravotní pojištění a garantují jeho dostupnost, Kraj Vysočina se rozhodl podpořit zajištění stomatologické péče. V roce 2020 bude k dispozici nový grantový program Fondu Vysočiny na vybavení stomatologických ordinací.

„Nabídka krajské finanční spoluúčasti na zajištění ordinace směřuje městům nebo sdružením obcí s tím, že výhodnější podmínky získají ty do deseti tisíc obyvatel. Podmínkou je zajištění nového nebo navazujícího poskytovatele zdravotních služeb v oboru zubní lékařství v příslušné oblasti na dobu minimálně pěti let,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Vedení Kraje Vysočina je připraveno příští rok rozdělit mezi obce až 1,5 milionu korun. Na zřízení nebo vybavení ordinace může obec získat od 100 do 300 tisíc korun.

Je otázkou času, zda se finanční pobídka projeví a obcím a městům pomůže přitáhnout zubní lékaře. První výsledky bychom mohli očekávat v závěru příštího roku.
Na Vysočině má aktuálně registraci 251 poskytovatelů zdravotních služeb v oboru zubní lékařství. Mezi nimi figurují i kliniky nebo ordinace, které zaměstnávají několik specialistů najednou, např. Ardent Jihlava nebo Stomatologické centrum Třebíč/ Jihlava. Informace o jednotlivých úvazcích mají zdravotní pojišťovny.