Magda Goebbelsová – z lásky k Hitlerovi zabila svých šest dětí

Adolf Hitler ji označil za výkvět národního socialismu – tato krasavice byla navenek příkladnou manželkou, matkou a samozřejmě národní socialistkou. A co bylo hlavní – manželka Josepha Goebbelse, ministra propagandy, byla mediální hvězdou, vhodnou právě pro propagandistické cíle Německa.

Magdino mládí a první manželství

Narodila se roku 1902 v Berlíně jako nemanželská dcera a do svých pěti let vyrůstala jen s matkou. Roku 1906 se matka provdala za židovského obchodníka Richarda Friedländera, se kterým měla Magda údajně vřelý vztah. Roku 1920 poznala o dvacet let staršího průmyslníka Günthera Quandta a roku 1921 se za tohoto miliardáře, který jí ukázal zcela nový svět, provdala. Tehdy se jí narodil syn Harald. Postupně však vztahy mezi manžely ochladly. Magda si našla milence – byl to Chajim Arlozorov. Jakmile to zjistil Quandt, ocitla se Magda na ulici – nakonec však dokázala zajistit pro syna pěknou částku na alimentech a pro sebe jednorázovou apanáž, za kterou koupila v Berlíně luxusní byt.

Joseph Goebbels

Koncem roku 1930 ji očaroval při politických vystoupeních Joseph Goebbels. Za několik týdnů se konala svatba. Oba si byli vědomi, že je váže pouto k Hitlerovi, a že právě to vytváří i pouto mezi nimi. I přesto, že naoko ukazovali dokonalou rodinu, nebyl jejich vztah zdaleka tak ideální. Hlavním mužem jejího života ale byl Hitler, a jelikož hlavním úkolem každé ženy tehdy bylo dát nacistickému Německu co nejvíce dětí, Magda jich nakonec měla s Goebbelsem šest.

Pořádala okázalé večírky, kde předváděla drahé šaty a určovala tak v Německu i módu. Byla opravdu skvělým příkladem, jaký vyžadovala nacistická propaganda. V soukromí to bylo jiné – o její děti se staralo několik chův a vychovatelek. Běžně tak své děti ponechávala v jejich péči i několik měsíců, aniž by je vůbec viděla.

Trpěla prý depresemi a k tomu přispíval hlavně manžel, velký záletník. V roce 1937 měla v ruce seznam téměř 40 žen, se kterými měl intimní styky.

Lída Baarová

Dnes se můžeme jen divit, co na Goebbelsovy ženy viděly. Prý se před nimi choval kultivovaně a zřejmě je také přitahovala jeho obrovská moc. Magda to musela trpět, jednoho dne však zjistila, že se její manžel příliš věnuje české herečce Lídě Baarové.

Zpočátku to přehlížela, po nějaké době ale jejich poměr nedokázala unést – Goebbels se s Lídou scházel už i veřejně. Magda se vypravila za Hitlerem, který začal jednat. Josepha nejenže pokáral, ale zakázal mu kategoricky jakékoliv další styky s Baarovou. Lída byla deportována do Československa a my už víme, že se tato aféra s ní táhla celý život – zůstal jí cejch nacistické milenky.

Soumrak nacismu

Oba manžele ale spojovala nadále láska k Hitlerovi a nacismu. Nehnula ani prstem, aby zabránila odvlečení svého otčíma Friedländerla do koncentračního tábora v Buchenwaldu, kde zanedlouho zemřel.

22. dubna 1945 Hitler utrpěl nervový kolaps, když jej informovali o tom, že generál Steiner odmítl vstoupit do zcela beznadějného boje proti Rudé armádě v severním Berlíně. Zavolal si svého osobního lékaře Haaseho, který mu doporučil jako spolehlivou metodu sebevraždy kapsli s kyanidem, kterou musí rozkousnout zlomek vteřiny před zastřelením.

Cesta do bunkru

Goebbelsova rodina se odstěhovala do Hitlerova bunkru pod říšským kancléřstvím. 29. dubna se Hitler oženil s dlouholetou milenkou Evou Braunovou a následující den svůj život ukončili sebevraždou. Tak byli rozhodnutí skoncovat se vším i Goebbelsovi – věděl o tom každý v bunkru a téměř nikoho nenechal chladným osud jejich dětí. Goebbelsovi věděli, že jejich děti mají možnost opustit Berlín, ve svém fanatismu však byli rozhodnuti vůdci obětovat celou rodinu. Služebná Evy Braunové, Liesel Ostertagová, prosila Magdu dokonce na kolenou, aby děti ušetřila, že je odveze do bezpečí. Nic nepomohlo.

Definitivní konec

Dne 1. května 1945 Magda vešla k dětem do pokoje a za pomoci lékařů děti uspala. Pak jim rozdrtila v ústech o jejich zuby kyanidové kapsle. Prudce jedovatá látka, známá jako cyankáli, okamžitě jejích šest dětí usmrtila (nejstarší Harald bojoval ve válce). Poté s manželem vstoupili do zahrady kancléřství. Magda rozkousla kapsli a manžel ji ještě střelil do hrudi, aby pak pistoli obrátil ke svému spánku. Tak skončil slavný ministr propagandy a jeho žena.