U Moravského Krumlova se převrátil kamion s býky. Část jich uhynula, dva utekli

ZNOJMO – Ve čtvrtek kolem třinácté hodiny došlo u obce Jamolice na Znojemsku k havárii kamionu, který převážel desítky býků. Některá zvířata uhynula, dva býci utekli, ale policisté je našli pomocí vrtulníku.

Nehoda se stala krátce před 13. hodinou na silnici poblíž části Moravského Krumlova Polánka směrem na Jamolice. Kamion převážel asi třicet býků, z nichž je několik kusů mrtvých, další jsou na komunikaci. Dvěma býkům se podařilo uprchnout. Jeden býk údajně měl být rozzuřený, proto policisté upozornili starosty okolních obcí, aby to dali vědět občanům přes rozhlas. Aktuálně však policie informovala, že býky pomocí vrtulníku našli a řeší jejich odchyt. Řidič kamionu vyvázl s lehkým zraněním a sanitka ho odvezla na chirurgii do Ivančic. „Kamion se převrátil na křižovatce. Proč k tomu došlo, zatím nevíme. Policisté jsou stále na místě,“ uvedla policejní mluvčí Alice Musilová. Průjezd zmíněným úsekem je omezený.

U nehody zasahovali také hasiči, kteří zbytek stáda z nabouraného auta vypustili na okolní pole. „Jsme ve spojení s majitelem dobytka a řešíme náhradní odvoz. A také zajišťujeme veterináře pro poraněná zvířata,“ informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči na místě dobytek postupně nahnali do ohrady. Jeden z býků se však splašil a utekl do pole s kukuřicí. Policisté proto do akce zapojili také vrtulník. „Na místě museli veterináři kvůli těžkým zraněním utratit osm kusů dobytka,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Aktualizace: „Dle aktuálních informací z místa zahynulo deset býků. Jeden z býků, kteří utekli a pátrali jsme po nich po okolí, musel být se souhlasem majitele veterinářkou usmrcen. Na místě zasahovalo několik desítek policistů včetně zásahové jednotky. Byl povolán i vrtulník. Do akce se zapojily i jednotky profesionálních hasičů. Předběžnou příčinou nehody se jeví být rychlost a následné nezvládnutí projetí zatáčky ze strany řidiče kamionu,“ doplnila mluvčí policie Musilová.

Pokračujeme v zásahu u Polánky, kde po nehodě kamionu uhynulo několik kusů dobytka. Policejní vrtulník bude brzy zjišťovat, kde se nachází jeden zaběhnutý býk.

Zveřejnil(a) HZS Jihomoravského kraje dne Čtvrtek 17. října 2019