Máslovické dýňování zve na oslavu podzimu

MÁSLOVICE – Ve Středočeském kraji v okrese Praha východ asi 7 kilometrů od Prahy najdete malou obec Máslovice, která se proslavila svým Muzeem másla.

DÝŇOVÁNÍ – 19. října od 13:00 hodin začíná v Máslovické dýňování.  Dýně na tvoření si koupíte na místě, taktéž i různé dýňové dobroty. Nezapomeňte si doma si nože a lžíce. Hlavní náplní programu je vyřezávání a zdobení dýní na místě a následné vyhodnocení v různých kategoriích.

Pro děti jsou připravené soutěže, taneční parket, malování na obličej, bude kolotoč i jízda na poníkovi. Kdo se nebojí, navštíví Strašidelnou hospodu, kde se od 19 hodin rozjíždí strašidelná trachtace. Rodiny s menšími dětmi si určitě užijí Pohádkový les, autobus č. 374 bude zajíždět až do Postřižína. Kostýmy jsou vítány!

MUZEUM – V obci najdete také originální a jediné české muzeum másla. Najdete zde vše o máslu, tiskoviny, formy, obaly, nádoby na mléko, tlouky, máselnice i malý improvizovaný chlév. Každoročně zde na Vánoce připravují Betlém z másla, letos tato akce vypukne 23. listopad od 10:00 hodin a k vidění bude až do 31. leden 2020 do 17:00 hodin.

PŘÍVOZ – vydejte se sem přes Libčice nad Vltavou. Do Máslovic – Dolu jezdí přes řeku jeden z nejstarších přívozů na Vltavě s celoročním provozem. Na pravém břehu na přívoz navazuje cyklostezka do Kralup nad Vltavou a také máslovická naučná stezka. Měří jeden a půl kilometru, je na ní 12 zastávek s řadou hracích prvků, posezení a dřevěných soch, končí v centru obce u Muzea másla.