Na počátku stála rodinná tragédie. Teď zlínský spolek získal významné ocenění

ZLÍN – Zakladatelku zlínského Společenství vdov a vdovců Alenu Panákovou potkala tragická ztráta. Nejdřív přišla o dceru, vzápětí i o manžela. Práce pro ostatní a založení spolku pro ni bylo zprvu terapií a touhou nezůstávat se svou bolestí sama. Její úsilí se nyní dočkalo ocenění. Společenství vdov a vdovců uspělo v sedmém ročníku projektu SenSen Senior roku 2019 a obdrželo titul Nejlepší klub roku.

Nezávislá porota Nadace Charty 77 letos vybírala ze 104 nominací. Přestože jednotlivé nominace podávaly spíš právnické osoby, zlínský spolek navrhl na ocenění osobně náměstek primátora Zlína Aleš Dufek. „Společenství vdov a vdovců pomáhá už osm let všem, kteří přišli o životního partnera a ocitli se tak v těžké situaci. Jeho členové se vzájemně motivují a společně se učí v životě hledat i nějaké pozitivní věci. Vedení spolku nejenže připravuje pro vdovy a vdovce spoustu aktivit, přednášek, ale také nabízí osobní přístup, pomoc či radu ve chvílích, kdy člověk ztrácí chuť do života a prožívá smutek,“ popsal své důvody Aleš Dufek.

Cenu a titul pro spolek převzala s pokorou a vděkem jeho zakladatelka Alena Panáková. „Přiznám se, že jsem první místo, vzhledem k počtu nominovaných, vůbec nečekala. O to větší prožíváme všichni hlubokou vděčnost,“ sdělila Panáková.

Cílem Ceny Senior roku je podpora seniorů jako významné části naší společnosti a zdůraznění jejich výjimečných výkonů a počinů. Ocenění má seniory inspirovat ve vlastním životě a posilovat sebevědomí a sebedůvěru. Výběr oceněných a prezentace jejich práce široké veřejnosti je šancí pro postupné rozbití stereotypů v nazírání na život seniorů.