Za Brodem roste nové sídlo krajských hasičů

HAVLÍČKŮV BROD – Nová výjezdová stanice Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina roste na výpadovce na Humpolec u letiště. Práce za 263 milionů korun odstartovaly letos v červnu a pokud vše půjde podle plánu, hotovo má být s koncem roku 2020. Nový moderní areál bude sloužit profesionálním i dobrovolným hasičům, kteří tu budou mít plnohodnotné zázemí včetně garáží nebo sportoviště.

Pro stavbu nové výjezdové stanice mají krajští hasiči v Brodě hned několik důvodů. Současný areál v blízkosti věčně přeplněné Žižkovy ulice není strategickým místem. Navíc v jeho těsné blízkosti sídlí základní škola, a tak je v podstatě každý výjezd nebezpečný jak pro školáky, tak výjezdový tým.
„Současný areál navíc nemá dostatečnou kapacitu, aby pojal potřebnou techniku, a chybí prostor pro rozvoj další služeb, které by zvýšili efektivitu zásahů,“ doplnil Luboš Vacek, ředitel územního odboru Havlíčkův Brod HZS Kraje Vysočina.

Garáže v nové výjezdové stanici havlíčkobrodských hasičů. Zdroj: HZS Kraje Vysočina, ÚO Havlíčkův Brod

V areálu nové výjezdové stanice budou sídlit všechny služby, od chemické služby, přes technickou službu až po strojní službu. Budou tu prostory na výcvik hasičů včetně lezců a dál se bude rozvíjet sportoviště, které už v areálu existuje. Hasiči získají nové moderní prostory pro výkon služby a technika zaparkuje v rozlehlých garážích. Své místo tu bude mít i odborná příprava pro všechna potřebná školení jednotek z Havlíčkobrodska. Havlíčkobrodští profesionální hasiči se totiž specializují na závaly. Když je nutné zasáhnout u zřícené budovy nebo u závalu dělníka ve výkopu, nevyjíždí pouze k případům na Havlíčkobrodsku, ale pokrývají celý kraj.

Na projektu se pracovalo několik let a také chvíli ležel v šuplíku, než se objevil vhodný dotační titul. Nakonec má náklady ve výši 263 milionů korun z 85 % pokrýt evropská dotace.

Už nyní havlíčkobrodská radnice jedná o tom, že by prostory současné výjezdové stanice, jakmile ji hasiči opustí, využila ke svým záměrům. „Máme představu, jak budovy využít, ale záleží na zastupitelích, jak rozhodnou,“ uvedl starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl.