Aktivní zálohy zaplní náměstí v Budějovicích a omezí dopravu

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Už v tomto týdnu zaplní českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. uniformovaní vojáci, policisté, hasiči a celníci, aby společně oslavili patnáct let od vzniku pěší roty Aktivních záloh. Bude to jistě velkolepá podívaná, která však částečně omezí řidiče.

V pátek 25. října 2019 od 12:00 hodin se na náměstí Přemysla Otakara II. za účasti hejtmanky Ivany Stráské, primátora Jiřího Svobody, představitelů armády, policie, hasičů a celníků uskuteční slavnostní nástup pěší roty Aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství. Podobný nástup se na náměstí uskutečnil před více než deseti lety. „Bylo to v roce 2008, kdy pěší rota převzala prapor z rukou hejtmana Jihočeského kraje. Letos jsme k ceremoniálu přizvali také policii, hasiče a celníky. S jejich příslušníky pěší rota za dobu své existence spolupracuje v rámci různých cvičení, proto si myslíme, že by na náměstí neměli chybět,“ řekl praporčík Miroslav Lyga, tiskový mluvčí Krajského vojenského velitelství.

Obyvatele a návštěvníky města však nečeká jen zajímavá podívaná, ale také omezení v dopravě. „Nechtěli jsme to řešit kompletní uzávěrkou náměstí pro dopravu. Snažíme se slavnostním nástupem návštěvníky potěšit, ne je tímto aktem nějak omezovat,“ uvedl praporčík Lyga.

V pátek 24. října 2019 v době od 19:30 do 22:00 hodin bude část vnitřní plochy náměstí Přemysla Otakara II. uzavřená pro generální nácvik. Řidiči musejí počítat s velmi krátkým omezením provozu v ulici Žižkova třída, Jeronýmova, Na Sadech, Kanovnická a U Černé věže, a to v době mezi 19:30 a 20:00 a mezi 21:30 a 22:00, po dobu, než se jednotky přesunou ze shromaždiště (budova Krajského vojenského velitelství na Žižkově tř. 37) na náměstí a po nácviku zpět.

Podobný scénář omezení provozu se očekává i v pátek 25. října mezi 11:30 a 12:00 a mezi 13:30 a 14:00. V tento den nebude možno využít parkovacích stání na západní (radnice) a jižní (hotel Dvořák) straně náměstí. Na krátkou dobu, někdy mezi 12:30 a 13:00, bude po dobu kladení věnců u pamětní desky T. G. Masaryka zastavena doprava na náměstí. U všech těchto dopravních omezení budou asistovat příslušníci Vojenské a Městské policie.