Moravské městečko Štramberk vás bude celý den rozmazlovat

Je to jako když vstoupíte do kouzelné pohádky. Takto na vás zapůsobí malebný Štramberk. Když vystoupáte na věž, které se říká „Štramberská trúba“, budete mít historické centrum města jako na dlani. Po cestě z kopce, kde kdysi stával hrad, projdete starodávnou uličkou s roubenými chalupami a dole na náměstí se zastavíte v muzeu Zdeňka Buriana. A v těsné blízkosti města nahlédnete do jeskyně Šipka, kterou kdysi obývali pravěcí lovci.

Severomoravské městečko Štramberk není velké rozlohou, ale turistům má co nabídnout. Pokud ho navštívíte, nemůžete vynechat Trúbu – válcovou hradní věž, která po přestavbě slouží jako rozhledna a dotváří charakteristickou siluetu města. Z jihozápadního rohu náměstí vede do hradního areálu strmá cesta se schody, zpátky se můžete vrátit malou oklikou kolem dřevěných roubených domů z 18. a 19. století, díky nimž si Štramberk vysloužil označení Valašský betlém.

Muzeum Zdeňka Buriana

Na náměstí můžete mimo jiné navštívit muzeum Zdeňka Buriana s nenapodobitelnými ilustracemi tohoto rodáka z nedaleké Kopřivnice. Na jeho kresbách prehistorických scenérií u nás vyrůstalo několik generací dlouho před tím, než se světem rozšířila „dinománie“ odstartovaná filmem Jurský Park.

Štramberk – jeskyně Šipka

Několik minut chůze vám bude stačit, abyste se z centra přemístili ke vstupní bráně do Národního sadu, výchozího bodu Naučné stezky Lašská – Štramberk. Vede zalesněnou částí vrchu Kotouč a kromě pomníků věnovaným významným českým osobnostem na ní najdete jeskyni Šipku. Koncem 19. století v ní profesor z novojičínského gymnázia Karel Jaroslav Maška našel důkazy o neandertálském osídlení. V sedimentech zde byly také nalezeny pozůstatky mnoha pravěkých zvířat, například jeskynního medvěda, lva, hyeny, nosorožce srstnatého, mamuta, zubra, pratura, levharta, rosomáka, soba polárního a losa.
Před odjezdem ze Štramberka si nezapomeňte koupit proslulé Štramberské uši, perníkové pečivo ve tvaru lidských uší, které se vyrábí podle tradiční receptury už osm století jako památka na nájezdy Tatarů. Tato pochoutka se mimochodem jako první český potravinářský výrobek se dočkala ochrany zeměpisného označení v rámci Evropské unie.

Místo

Moravskoslezský kraj, okres Nový Jičín, Štramberk

Kontakt

Městské informační centrum Štramberk
Náměstí 31, 742 66 Štramberk
tel: +420 558 840 617
e-mail: mic@stramberk.cz, www.stramberk.cz
www.stramberk.info

Otevírací doba na hrad a věž

duben, říjen: pondělí zavřeno, úterý – neděle 10:00 – 12:00 a 12:30 – 16:00 hodin
květen, červen, září: pondělí zavřeno, úterý – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 18:00 hodin
červenec, srpen: pondělí – neděle 9:00 – 12:00 a 12:30 – 18:00 hodin
březen, listopad: víkendy 10:00 – 12:00 a 12:30 – 16:00 hodin

Vstupné na hrad a věž

dospělí 40 Kč, děti, studenti, senioři, ZTP 20 Kč

Otevírací doba Muzea Zdeňka Buriana

květen – září:  úterý – neděle 9 – 12 a 13 – 17 hodin
říjen – duben: úterý – sobota 9 – 12 a 13 – 16 hodin, neděle 10 – 12 a 13– 16 hodin

Vstupné do muzea Zdeňka Buriana

dospělí 50 Kč, děti, studenti senioři, ZTP 20 Kč, děti do 6 let zdarma

Jeskyně Šipka je pro návštěvníky volně přístupná, vstup zdarma.

V horském městečku ležícím v centru Štramberské vrchoviny na svazích Zámeckého kopce, Kotouče, Bílé hory, Libotínských vrchů a Červeného kamene v předhůří Beskyd rozhodně stojí za to navštívit další pamětihodnosti a přírodní zajímavosti. Bližší informace získáte na webových stránkách turistického portálu www.stramberk.info.

Kde se najíst, ochutnat sladkou specialitu a ubytovat se?

Štramberk má širokou nabídku restaurací, cukráren, kaváren, penzionů, hotelů a dalších ubytovacích i restauračních zařízení. Navštivte internetové stránky www.stramberk.info  a můžete si vybrat, kam jít na oběd, na zákusek či se ubytovat.