Okenní zloděj si nakradl milióny. Většinu prohrál na automatech. Policie zvěřejnila video

BRNO-VENKOV – Okenní zloděj – tak by dalo přezdívat lupiči, který byl minulý týden zadržen kriminalisty Územního odboru Brno venkov. Vždy, když uviděl třiatřicetiletý muž otevřené okno na ventilačku, zvlášť ve výšce na firemní budově, musel prý dovnitř.

Jeho rukopis trestné činnosti byl z tohoto důvodu poměrně snadno čitelný. Na začátku bylo téměř ve všech zatím prokázaných případech otevřené okno buď násilím, nebo šikovnými prsty zloděje. Tímto způsobem se od začátku roku vloupal v Brně a blízkém okolí do dvacítky objektů. Podle kriminalistů toto číslo nemusí být konečné. Prověřují totiž další podobné případy, v nichž by mohl hrát stěžejní roli v minulosti několikrát trestaný muž. Ten v květnu minulého roku opustil brány věznice a spořádaný život mu vydržel jen několik měsíců.

První případ přiznal v Pohořelicích. Z místa si odnesl notebook, fotoaparát, dva mobily a další věci. O několik dní později řádil v Rajhradě, pak se vloupal do brněnské prodejny s drogérií, kde ukradl kosmetiku za skoro 100 tisíc korun. Z brněnského fitness centra si odnesl notebook a 10 tisíc hotově. Podobnou sumu získal o několik dní později po násilném otevření trezoru v ordinaci lékaře na brněnském sídlišti Vinohrady. Se skoro 100 tisíci korunami odcházel z nočního vloupání do firmy ve Starém Lískovci. Na výpravě do Králova Pole odcizil platební kartu a z bankomatu s ní vybral 50 tisíc korun. Kapitální úlovek na něj čekal o prázdninách v centru města. Tam se po hromosvodu dostal k otevřenému oknu a následně do firemních kanceláří. V příručních pokladnách našel skoro 100 tisíc korun. Potom objevil ukryté klíče od trezoru, v němž byly skoro dva milióny korun. To už kriminalisté měli větší množství informací, které je vedly na stopu pachatele. Ten stačil ještě několikrát vyrazit na zlodějské výpravy. Při návratu z výpravy do Modřic, kde nic nezískal, byl k jeho smůle navíc před domem, kde žil s přítelkyní, kriminalisty zadržen. „Při domovních prohlídkách policisté zajistili část z odcizených věcí. Muž většinu ze získaných prostředků stačil utratit, většinu prohrál na hracích automatech. Vystřídal několik automobilů, užil si s přítelkyní zahraniční dovolenou. V příbytku zloděje našli policisté také plynovou pistoli, střílecí tužku, několik mobilních telefonů či odcizený motocykl KTM. Muž, který na svých zlodějských výpravách způsobil škodu za více než dva a půl miliónu korun, je stíhaný vazebně,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek.