Charitativní spot zlínské IS Produkce ukazuje život s cystickou fibrózou. Zapojili se i slavní čeští herci

ZLÍN – Mladá běžkyně zdolává strmý svah a po cestě míjí herce Dejvického divadla. Jakmile dosáhne na vrchol, vyjde najevo, že je jen jednou z mnoha diváků mířících do divadla. Na rozdíl od jiných lidí je pro ni samotná cesta doslova atletickým výkonem, trpí totiž cystickou fibrózou. Charitativní spot upozorňující na život s vážným onemocněním vznikl ve spolupráci zlínské IS Produkce a pražského Dejvického divadla. V klipu tak uvidíte například Ivana Trojana nebo Simonu Babčákovou.

Cílem spotu je vyvolat zájem o nemoc prostřednictvím emocí. „Pro lidi s cystickou fibrózou je totiž i obyčejná cesta do divadla výkon s parametry špičkového sportovního výkonu. Výtěžek kampaně, která zahrnuje i další aktivity, jde na podporu výzkumu léčby,“ sdělil Martin Gazda, jednatel společnosti IS Produkce, a dodal, že natáčení probíhalo jak v přírodních exteriérech, tak přímo v prostorách Dejvického divadla, které je dlouhodobým partnerem klubu cystické fibrózy.

Pod vznikem kreativního konceptu je podepsána agentura Elite solutions. „Jsme velice rádi, že jsme v IS Produkci našli partnera, který s nadšením napnul všechny své síly a um, aby spolu s námi pomohl dobré věci. Natáčení nebylo vůbec jednoduché, ale díky produkčnímu týmu všechno šlapalo a výsledek je parádní,“ ocenil Jan Foltýn, art director agentury Elite Solutions.

Cystická fibróza je vzácné dědičné onemocnění, s nímž se v Česku ročně narodí dvacet až pětadvacet dětí. V současnosti u nás žije přes šest set takto nemocných lidí, průměrný věk dožití je přitom pouze pětadvacet let. Podle odhadů lékařů by se polovina pacientů mohla dožít až osmatřiceti let. Léčba je nesmírně náročná. Zahrnuje každodenní inhalace, následnou dechovou fyzioterapii a další cvičení, časté braní léků a vysoko kalorickou stravu. Při zhoršení zdravotního stavu je nutný pobyt v nemocnici a podávání vysokých dávek antibiotik do žíly. Při zhoršeném dýchání i kyslíková terapie.