Jak můžete strávit poslední říjnový víkend? Vyberte si!

OLOMOUCKÝ KRAJ – Přemýšlíte, jak příjemně strávit poslední říjnový víkend a zároveň si odpočinout? Meteorologové slibují, že to budou poslední teplé dny. Proto se nabízí vyrazit ještě ven. Ale i uvnitř se koná spousta akcí, věříme, že si vyberete z našeho přehledu.

OLOMOUCKO

V sobotu 26. října se Pevnost poznání v Olomouci v areálu Korunní pevnůstky promění v zázračnou Pevnost duchů. Expozicemi a strašidelným programem vás provedou přátelští duchové, tajemní upíři i roztomilí vampýrci.Doprovodný strašidelný program potrvá od 16 do 22 hodin. Pokud přijdete v kostýmu, máte slevu na vstupném.

Rodiče s dětmi si jistě nenechají ujít Večer duchů v Zoo Olomouc neděli 27. října, kdy zoologickou zahradu ovládnou strašidla, duchové a jiné hrůzostrašné bytosti. Podzimní atmosféru doplní halloweenská výzdoba, k mání budou dobroty pro zahřátí i mlsné jazýčky. Návštěvníci v kostýmech se mohou ucházet o titul Miss děs. Připraven bude doplňkový program, akce začíná ve 14 hodin, pokladny mají otevřeno do 18.30 hodin, areál Zoo se uzavírá ve 21 hodin.

V sobotu od 26. října od 10 hodin se můžete vypravit na olomoucké Poděbradyna akci Dýňování na Poděbradech. Objednejte si svou dýni na telefonu 734 384 635 a potom už jenom doražte. Veškeré další potřeby na vydlabávání na vás budou čekat na místě. Svou dýni si můžete odnést po skončení akce domů.

S dětmi můžete v sobotu 26. října vyrazit ve Velké Bystřici na zábavné odpoledne s pouštěním draků, které proběhne od 13 do 16 hodin na poli hřbitova.

Na hradě Bouzov se budou od pátku 25. října až do neděle 27. října konat vždy od 17 do 19 hodin Strašidelné prohlídky na hradě. Můžete se těšit na tajemné prohlídky hradu při svitu svíček, zpestřené výstupy strašidel. Pro děti i dospělé je připravena tradiční strašidelná dílna od 16.00 do 19.00 hodin. Své místo si můžete rezervovat předem.

Na hradě Šternberk v neděli 27. října ukončí hlavní turistickou sezónu prohlídkami hradu doplněnými o divadelně naučný program Povídání o historii zbraní. Prohlídky budou probíhat po celý den od 10 do 16 hodin.

PROSTĚJOVSKO

Zámek Plumlov vás v sobotu 26. října zve na Zámecké zabijačkové hody, které začínají v 9 hodin.

Na zámku v Čechách pod Kosířem se v sobotu, v neděli i v pondělí konají podzimní komentované prohlídky zámku i přilehlého parku, zámek je otevřen od 9 do 16 hodin, park potom od 8 do 18 hodin. Pro děti je připravena zábavná hra v parku, od 13 do 17 hodin budou probíhat dílničky na Hanácké ambasádě.

V sobotu 26. října od 9.30 do 12 hodin proběhne akce sázení stromů na Kosíři, kdy se budou dosazovat staré krajové odrůdy třešní v sadu Ou-lehle. Nářadí a drobné občerstvení bude připraveno. Účastníci sázení se mohou stát patrony vysazených stromků a získat „list patrona“. Sraz účastníků bude přímo v sadu Ou-lehle (u bílé myslivecké chatky) v 9.30.

V pátek 25. října vyrazte s dětmi na náměstí v Konici, kde v 17 hodin začne Uspávání broučků s lampionovou procházkou.

PŘEROVSKO

Už od pátku 24. října až do soboty 26. října se v Městském domě v Přerově koná Československý jazzový festival. Každý den je připraven večer plný jazzové hudby, vstupenky na ticketportal.cz.

Ornitologická stanice v Přerově pořádá v sobotu 26. října vycházku do městského lesa na Svrčkově a povídání s názvem Co se děje v lese? Odjezd linkovým autobusem v 11 hodin z nástupiště číslo 20 v Přerově.

V neděli 27. října končí výstava na hradě Helfštýn s názvem Héfaistovy vavříny –
v galerii na druhém nádvoří hradu budou k vidění díla uplynulých ročníků mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston.

ŠUMPERSKO

I v Šumperku můžete relaxovat za tónů hudby. V sobotu 26. října se zde v Městské knihovně T.G.Masaryka koná přehlídka písničkářů na otevřené scéně Open Mic. Diváci si vyberou dvojici účinkujících, kterou tím nominují do závěrečného národního galaprogramu. Akce začíná v 17 hodin.

V sobotu 26. října se v Domě kultury v Šumperku již pošesté koná festval Den zdraví – Vědomý život. Od 10 do 21 hodin budou probíhat přednášky, workshopy, panelová diskuse a koncert. Po celou dobu trvání festivalu bude probíhat výstava fotografií.

JESENICKO

V Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku se v pátek 25. října koná akce Halloween v lázních, od 19 hodin na Jižním svahu.

V neděli 27. října se v 15 hodin v kongresovém sále Priessnitzových léčebných lázní v Jeseníku koná slavnostní koncert Moravské filharmonie u příležitosti Dne české státnosti.