Městská část Brno-střed chce v létě Svoboďák bez šalin

BRNO – Radní městské části Brno-střed chtějí přes léto zastavit provoz tramvají v Masarykově ulici a na náměstí Svobody. Plán narazil ale na velkou kritiku místních a není jisté, zda k němu dojde.

„Masarykova ulice se v létě promění v městskou třídu. Dohodli jsme se tak na Radě MČ Brno-střed a požádali Dopravní podnik města Brna o prázdninový provoz šalin č.4 a č. 9, které by v tomto období v centru nejezdily. Masarykova tak bude bezpečnější pro pěší, zároveň tu vznikne relaxační zóna, přibudou zahrádky a zeleň,“ uvedla KDU-ČSL Brno-střed na svém profilu na facebooku. Čtenářům se to ale nelíbí. Plán se příliš nelíbí ani Dopravnímu podniku města Brna. „Musíme zvážit důsledky různých variant provozu tramvají přes centrum. Pro nás je prioritou zachování městské dopravy přes Masarykovu ulici, jde o páteřní síť celého systému,“ řekla mluvčí Hana Tomaštíková. Zatím není jasné, od kdy by případná změna provozu začala platit.

Návrh do rady předložil uvolněný zastupitel pro dopravu Jan Mandát. „Po schůzkách mezi zástupci města, městské části a dopravního podniku bylo dohodnuto postupné omezování kolejové dopravy v ulici Masarykově. O prázdninách roku 2020 bude v ulici výluka tramvajových tratí,“ píše se v důvodové zprávě předložené Mandátem. Do ulice by měly být instalovány mobilní lavičky nebo květináče. Jednou z verzí může být místo úplného vyloučení tramvajové dopravy jenom prodloužení časových intervalů mezi průjezdy šalin nebo ponechání jen jedné linky.