Ať už ve Španělsku nebo v USA – svět neklidných duchů se vyskytuje všude

V prvním duchařském případě se jedná o Palacio de Linares v Madridu ve Španělsku a příčinou údajného strašení je děsivý příběh o incestu a vraždě. Druhé místo je vzdálené daleko od Španělska a nachází se v Tennessee v USA. Jedná se o jeskyni Bell Witch, kde se ozývaly nevysvětlitelné zvuky a strašidelný šepot.

Palacio de Linares

Tento nádherný palác z poloviny 19. století proslul krásnou architekturou, širokými schodišti a přízračnou dvojicí milenců trýzněných nešťastnou láskou. Řada návštěvníků paláce tvrdí, že viděla něco podivného – ducha muže, ženy nebo obou v oblečení z 19. století.

Co se zde odehrálo?

Markýz Jose de Murga byl synem bohatého šlechtice. Když se zamiloval do Raimundy, chudé dcery prodejce tabáku, poslal ho otec do Anglie, kde na ni měl zapomenout. Když ale otec zemřel, vrátil se markýz do Madridu a se svou milou se oženil. Za několik měsíců ale objevil otcův dopis, z něhož se dozvěděl hroznou pravdu: Raimunda byla jeho nevlastní sestra, následek otcova tajného románku s prodejcovou ženou.

Když zjistili, že je jejich manželství incestní, přísahali církvi, že budou společně žít i nadále, ale ve vší počestnosti. Nakonec je ale přemohla vášeň a o několik let později se jim narodila dcerka. Manželé se cítili tak provinile a také se báli, navíc by to způsobilo hrozný skandál. Raději proto dítě zabili a zazdili  do stěny jedné z palácových chodeb. Několik měsíců po činu však spáchal markýz sebevraždu a jeho žena zemřela žalem a výčitkami.

Rozlehlými palácovými síněmi prý dodnes obchází duch dítěte a volá rodiče. Palácem ale bloudí i duchové vinou trýzněného markýze a Raimundy, kteří zřejmě doufají ve vysvobození.

Jeskyně Bell Witch

Tato podivná jeskyně se nachází nedaleko bývalého indiánského pohřebiště. Tvoří součást někdejšího pozemku rodiny Bellových, farmářů z 19. století, kteří byli terorizováni zlých duchem známým jako čarodějnice z Bell Witch.

Poprvé začalo na farmě strašit v roce 1917. Ozývalo se zde nevysvětlitelné klepání, škrábání a zvuky, jako by někdo po dřevěné podlaze vláčel řetězy. Rodina také slýchala lapání po dechu. Vyděšení farmáři zpočátku nikomu nic neřekli, avšak když již byla situace neúprosná, pozvali sousedy, aby si zvuky poslechli také.

Brzy vznikla komise, která měla za úkol vše vyšetřit, a do domu se sjížděli lidé z celého okolí. Duch začal nakonec šeptat lidským hlasem a prozradil, že je Kate Battsová, údajná čarodějnice, která zemřela před mnoha lety.

Jeskyně jako spirituální brána?

Následující tři roky tento duch ztrpčoval rodině život takřka denně. Když majitel farmy v roce 1820 zemřel, zdálo se, že duch čarodějnice farmu opustil a vrátil se do jeskyně. Podle některých lovců duchů je jeskyně spirituální branou, a jakmile by hrozilo, že někdo pozemek opět začne obývat, čarodějnice z Bell Wtich se vrátí a začne ho opět zastrašovat.