Dneska dostanete na magistrále čerstvý vzduch!

PRAHA – Za Nuselským mostem, směrem do centra, na magistrále, najdete stánek, kde prodávají čistý vzduch. Určený je zejména řidičům, kteří ho potřebují nejvíce.

Akce má upozornit na alarmující výsledky měření, ve kterém se zjistilo, že vzduch v kabinách aut obsahuje dvakrát více škodlivých částic, než vzduch na chodníku nedaleko. „Jemné prachové částice jsou neviditelným zabijákem. Každý rok na následky znečištěného vzduchu umírá více než půl milionu Evropanů. Je proto životně důležité, abychom se snažili snižovat obrovské koncentrace prachu ve městě,“ uvedl náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu Adam Scheinherr.

„Mnoho lidí se mylně domnívá, že v autech jsou lépe chráněni před škodlivými látkami, než kdyby se po městě pohybovali bez auta. Studie ale dokládají, že je tomu přesně naopak,“ řekl Lukáš Eršil, koordinátor projektu Čistou stopou Prahou. Například v Kodani naměřili čtyřikrát vyšší koncentrace nebezpečných látek ve vozech, než na ulici. V Praze je to „jen“ dvakrát vyšší hodnota v kabinách vozů.

Na tento fakt má upozornit stánek s čerstvým vzduchem AIR DRIVE, který dnes stojí v Legerově ulici 22. Řidičům bude nabízet celou škálu vzdušných produktů v podobě sáčků plněných čerstvým vzduchem. Zároveň sáčky obsahují i důležité informace pro rozhodování řidičů, zda pro svoji přepravu po Praze využít vůz či nikoli. Silniční doprava je totiž hlavním zdrojem prachových částic a dalšího znečištění.