Nedonošená miminka podpoří bohoslužba za děti do dlaně

JIHLAVA, HAVLÍČKŮV BROD – Při příležitosti celosvětového dne nedonošených dětí se v sobotu 2. listopadu ve 14.30 hodin v kapličce Ke cti Panny Marie v Antonínově Dole uskuteční bohoslužba za děti do dlaně. Každoročně se jen v brodské nemocnici narodí zhruba sto dětí s nízkou porodní hmotností, která je pod váhou 2500 gramů.

Tyto děti mají různý stupeň nezralosti a s tím související možné obtíže. „Jde o skupinu malých pacientů, která má své specifické zdravotní, psychické a i výchovné problémy. Péče o tyto děti má vysoké nároky na kvalitu a komplexnost. Následná péče by měla zahrnovat péči o fyzické zdraví, včasnou rehabilitaci hybnosti a smyslů, je-li třeba. Musí zahrnovat péči o rodiče, kteří předčasným porodem a bojem o život dítěte, utrpěli různě hluboké trauma. Má zahrnovat další péči o zdravý psychosociální vývoj dítěte v kontextu rodiny a školy,“ vysvětluje primářka dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice Magdalena Chvílová Weberová.

Na světě se ročně narodí zhruba 16 milionů nedonošených dětí. Proto byl 17. listopad vyhlášen dnem předčasně narozených dětí. V rámci připomínky palčivosti péče o tyto děti a jejich rodiče se uskutečňuje tradiční řetěz akcí v ČR. Jednou z akcí je i tradiční Bohoslužba za „děti do dlaně“ v kapli Ke cti Panny Marie v Antonínově Dole u Jihlavy. Je prosbou za nedonošené děti, jejich rodiče a ty, kdo se o ně po porodu a celé následné roky starají.

„Předčasný porod doprovází strach o dítě, strach z reakce partnera, rodiny a okolí. Dominují pocity viny za neschopnost donosit dítě, za jeho bolest, zdravotní problémy, někdy i smrt. Je mnoho a mnoho otazníků pro rodiče těchto malinkých dětí, které by bez intenzivní, bezprostřední pomoci v řádu desítek minut nebo hodin zemřely. Předčasný porod přetne důležité procesy programovaného zrání dítěte v těle maminky. Předčasně rodící žena je doslova vhozena do situace, na niž není připravena,“ říká primářka dětského oddělení Nemocnice Havlíčkův Brod Magdalena Chvílová Weberová.

Každoročně se jen v brodské porodnici narodí zhruba 100 dětí s nízkou porodní hmotností, které vyžadují speciální péči perinatologických center. „Celkem bylo na naší stanici intermediární péče o novorozence v loňském roce hospitalizováno 230 novorozenců, kteří po porodu potřebovali speciální péči a nepřetržitý lékařský dohled,“ prozradila staniční sestra dětského oddělení Jana Blažková.