Chystáte se na výlet? Hrad Zvíkov nabízí dvě výstavy

ZVÍKOV – Kde všude se v literatuře vyskytuje zmínka o králi českých hradů a kdy se prvně objevil na pohlednicích? Udělejte si výlet a zjistěte i další zajímavosti z jeho historie na dvou výstavách, které doplňují prohlídku královského paláce. Na jejich návštěvu ale už máte jen několik dní.

Důvod k využití Zvíkova v krásné literatuře se nabízí snadno. Hradní zřícenina, která měla velkou část své historie spojenou s Přemyslovci a rozvíjením českého státu, se mohla vnímat jako obraz slávy i následně úpadku po roce 1620. O Zvíkovu psal J. P. Koubek, F. Vlna, A. Heyduk, A. Klášterský i A. Sova. Výstava Zvíkov v krásné literatuře neopomíjí ovšem ani historické hry Zvíkovský rarášek Ladislava Stroupežnického (z r. 1883) a Noci na Zvíkově Františka Kožíka, které jsou na hradě pravidelně uváděny.

Cesta k pohlednici, jak jí známe dnes, má svůj počátek v roce 1869. Na výstavě Přijměte srdečný pozdrav – Hrad Zvíkov uvidíte i tuto malou kartičku, která je dnes pro nás zajímavým obrazovým a historickým dokumentem. Na výstavních panelech najdete i staré pohlednice z tematických okruhů Řeky, Hrad od jihu, Letecké pohledy, Rarity, Soutok, Areál a interiéry. Obě výstavy můžete navštívit do 28. 10.