Dušičky jsou nejstarší křesťanská tradice, jenže také nebezpečné silnice a krádeže

KOLÍN – Přelom října a listopadu je ve znamení svátu všech zesnulých, tedy dušiček. Chceme svým blízkým zapálit svíčku, přinést kytičku nebo věneček, chceme se však také ve zdraví a pohodě vrátit domů.

Pro neklid nervů a zjitřené pozornosti mluví při řízení vozu v tomto období několik aspektů. Za prvé, standardní, lidově zimní čas letos, nastane v noci 27. října. Hodiny se posunou z 3:00 na 2:00 hodiny. Tento aspekt, hlásá, že váš organismus bude rozhozen a vnitřní „hodiny“ ještě nemusí být správně nastaveny. Za druhé mnozí cestují i dlouhé hodiny na hřbitovy mimo své bydliště. I když vy zrovna jedete na hřbitov takzvaně za humna, můžete potkat na silnici již velmi unaveného návštěvníka hřbitova z opačné strany republiky – takže druhým aspektem může být únava. Nepřehlédnutelný fakt je také hustá doprava.

Za třetí na silnicích potkáte i sváteční řidiče, kteří toho mnoho nenajezdí. Dále v tu chvíli bývá nejen mokro, ale také spadané listí, po kterém to velmi klouže a je pod koly zrádné. Mnohde počasí ještě znepříjemní mlha nebo přízemní mrazík. Většina návštěvníků se zastaví i za příbuznými, kde hostitel nabídne něco k snědku či k pití. Rozhodně by se řidiči alkoholu, a v těchto dnech obzvlášť, neměli ani dotknout. Nespoléhejte na takové to pobízení „ale jdi, to vyprchá, než pojedete,“ a podobně, nehoda či rovnou váš život, za to nestojí.

Martina Fejfarová tisková mluvčí PČR Kolín zmiňuje ještě další rizika, se kterými se policisté setkávají v tomto období roku, „Dokonce i samotná místa hřbitovů nacházejících se převážně na odlehlých místech, mohou znamenat nebezpečí. Zatímco lidé opustí svůj automobil, zloději využijí příležitosti a právě věci v opuštěném vozidle se stávají terčem jejich zájmu. Řidiče proto upozorňujeme, aby nenechávali své cenné věci na sedadlech či viditelně položené za okny aut. I zdánlivě bezcenná věc může vzbudit v pachateli touhu se jí zmocnit. Také pamatujme, že pachatel neví, zda je taška uvnitř vozidla prázdná či nikoliv“. Kolínští policisté budou, ve spolupráci s městkou policií a bezpečnostními pracovníky města, provádět zvýšený dozor v blízkosti hřbitovů. Výkon služby bude směřován s důrazem na co největší eliminaci rizika krádeží a bezpečnost osob za volantem. Stejně tak tomu bude i v ostatních městech po celé ČR.

Buďte ostražití také v areálu hřbitovů, mějte stále své věci na očích. Zaberete se do vzpomínek, nebo do úpravy hrobu a zloději číhající na vaši chybu využijí i sebemenší nepozornosti.  Vaše osobní věci budou vcukuletu pryč.  Na vyzdobených hrobech se samozřejmě pasou také lidské hyeny, které se neštítí ničeho. Kradou nejčastěji květiny, smuteční vazby, věnce, různé svícny, ale také sošky a bohužel i celé urny. Jedná se o věci, které se dají rychle a snadno zpeněžit.