Jeden říjnový týden ze života hasičů na Kutnohorsku

KUTNÁ HORA – Práce hasičů je stresová, doma se rodina navíc obává o jejich zdraví i životy, při dlouhých hodinách odloučení a to ve dne i v noci. Jak vypadá jeden týden ze života hasiče?

Zmapujeme jeden týden hasičů od 17. od 23. října.  Den první – 17., v 10:03 hodin vyjely jednotky poskytnout pomoc osobě zřícené do vodní nádrže. Hasiči měli tak zvané prověřovací cvičení, poskytnutí první pomoci a vyproštění pomocí lezecké techniky. Zastoupeny byly hasiči z JPO HZS (Jednotka požární ochrany Hasičský záchranný sbor) stanice Kutná Hora s technikou, JSDHO (Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce) Kutná Hora, Malín. Další akce následovala 17. v 16:50, v obci Sázava začal hořet na ubytovně kastrol s potravinami, k požáru na ubytovny vyjela jednotka JPO HZS ze stanice Uhlířské Janovice s technikou, ale také JSDHO Sázava, záchranáři i policie. V pátek 18. ráno v 5:40 zasahovala JPO HZS ze stanice Čáslav s technikou, spolu s policií u dopravní nehody osobního auta, který skončil na boku po střetu se zvěří. Událost se stala mezi obcemi Vlačice a Výčapy a naštěstí se obešla bez zranění. V podvečer 18. v 18:31 hodin chytly saze v komíně rodinného domu v Rašovicích.

Hasiči z JPO HZS stanice Uhlířské Janovice požár likvidovali pomocí písku a kominického nářadí z výškové techniky.  V noci 19. v 01:07 hodin, vyjela do Horusic a to k řešení dopravní nehody. Policie, záchranáři i jednotka z JPO HZS stanice Čáslav, na místě však zjistili, že se jednalo o planý poplach. Ve Žlebech 21. října na státním zámku měli hasiči cvičení, o němž naše noviny i s fotoreportáží již informovaly. V pondělí 21. ve 21:34 byla opětovně hlášena vážná dopravní nehoda v obci Horusice. Stejně jako v sobotu, na místě zjistily složky IZS (Integrovaný záchranný systém, 4 jednotky hasičů, záchranáři a policie), že se jedná o planý poplach. Protože se však jedná o opakované ohlášení stejnou osobou, šetří Policie České republiky událost jako protiprávní jednání – zneužití tísňové linky. Pachateli hrozí pokuta ve výši 200 000 korun.

V noci 23. v 02:08 JPO HZS stanice Kutná Hora, spolu s policií a záchranáři, otevírali domovní dveře, za nimiž byla žena se zdravotními komplikacemi. Čáslavská JPO HZS pomáhala se zraněnou osobou na stavbě v Chotusicích, kterou předala záchranářům 23. října v ranních hodinách. Stejná jednotka hasičů vyjížděla původně k ohlášenému požáru auta ve Vrdech, který se nakonec nezjistil, avšak pomohli při autonehodě, spolu s policií a záchranáři, při které byly tři zraněné osoby. Večerem 23., tento jeden pracovní týden končí výjezdem ve 21:15 hodin, k dopravní nehodě osobáku v Krchlebech, na místo přijeli hasiči z JPO HZS ze stanice Čáslav, zajistili místo nehody a provedli protipožární opatření. Jednu zraněnou osobu si převzali záchranáři.

A mezi tím měla ještě štěstí jedna zraněná labuť a několik majitelů bytů, kteří si zabouchli dveře a na pomoc si také zavolali hasiče. Informace o jednotýdenních výjezdech nám poskytl poručík Jaromír Brzák, z územního odboru Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, Kutná Hora, který dodává „Tohle byl zrovna jeden z těch klidnějších týdnů v roce, nesrovnatelně klidnější v porovnání s exponovaným suchým obdobím v letních měsících, s nedávnou větrnou smrští či  nebo mnohanásobnými požáry o Silvestru.“