Na královském hradě Svojanov zažijete souznění gotiky a empíru

Přijměte pozvání na jeden z nejstarších královských hradů, kde se snoubí středověká gotika s empírem 19. století. Malebný hrad Svojanov se vypíná nad strmým údolím řeky Křetínky a nabízí úchvatné výhledy do okolí.

Svojanovský hrad je krásně opravený a velmi pěkně udržovaný. Můžete se projít po nádvoří, vyhlídkových ochozech na hradbách a po příkrých dřevěných schodech vystoupat na hradní hlásku. Pohled do hlubokého údolí, na náves stejnojmenné vesnice s několika starobylými domy a na okolní zalesněné kopce stojí za to. K posezení láká při pěkném počasí obnovená gotická zahrada s květinovými záhony, lavičkami a altánkem s vyhlídkou. Děti na Svojanově potěší hradní zvířátka – kozičky, pávi, kachny a dokonce i malí dravci bydlící ve věžním okénku.

Hrad Svojanov. Foto: Anna Petruželková

Při prohlídce interiérů zavítáte do empírového paláce s expozicí života na hradě ve druhé polovině 19. století. Jiný prohlídkový okruh vás zase zavede do tajemných gotických sklepení s výstavou věnovanou pověstem hradu a se středověkou mučírnou. Podíváte se také do goticko-renesančního domu zbrojnošů, kde se dozvíte něco o tom, jak zde žila hradní posádka koncem 15. století.

Tajemné příběhy královského hradu Svojanov

Snad všechny naše hrady mají svoji pověst, ke Svojanovu nedaleko města Poličky se jich váže hned několik. V hradních komnatách se můžete nechat na chvíli unést vyprávěním o pohnutých lidských osudech z dávné minulosti – o správci Rašínovi, o zazděné paní Kateřině, o vypálení Skalského dvora nebo o Karlu Zárubovi a paní Kateřině. Máte-li rádi takové legendy podtržené romantickou atmosférou starodávného hradu, pak je pro vás toto místo jako stvořené.

Hrad Svojanov. Foto: Anna Petruželková

Hrad Svojanov zde stojí už téměř 800 let

Byl založen kolem roku 1224 za vlády krále Václava I. a plnil účel strážní pevnosti nad obchodní stezkou spojující Brno s Litomyšlí a zároveň střežil historickou zemskou hranici mezi Moravou a Čechami. Po smrti krále Přemysla Otakara II. hrad získala do držení královna vdova Kunhuta, která zde žila se svým druhým manželem Závišem z Falkenštejna, později zajatým a popraveným u hradu Hluboká. Král Karel IV. Svojanov zařadil mezi 11 nejvýznamnějších českých hradů, které neměly být nikdy prodány nebo zastaveny. Přesto se na hradě v průběhu staletí vystřídalo mnoho majitelů. Od roku 1992 je opět majetkem města Poličky, které se postaralo o jeho zdařilou obnovu. V současnosti je hrad Svojanov místem konání řady kulturních akcí, koncertů, divadelních vystoupení a šermířských slavností.

Jak k hradu?

Přímo u hradu je parkoviště, na které vyjedete po úzké vozovce vedoucí ze spojnice mezi silnicí II/364 a obcí Rohozná. Kdo je sportovního ducha, může zaparkovat na návsi obce Svojanov a vyšlápnout si nahoru strmou kamenitou stezkou po zelené turistické značce. Cyklistická trasa má číslo 104 nebo 4104.

Místo

Pardubický kraj, okres Svitavy, Svojanov

GPS parkoviště u hradu (zpoplatněno): 49.6279722N, 16.4094650E

Kontakt

Hrad Svojanov
569 73 Svojanov 1
tel.: +420 461 744 124, 739 518 703
e-maily:
info@svojanov.cz
www.svojanov.cz

Otevírací doba

březen a listopad o víkendech a státních svátcích od 10 do 17 hodin
duben, květen, říjen denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin
červen a září denně včetně pondělí od 9 do 17 hodin
červenec a srpen denně včetně pondělí od 9 – 18 hodin
v prosinci do 15. 12. o víkendech od 10 do 17 hodin

Vstup pejskům na hrad i na prohlídky je povolen na vodítku.

Informace pro zdravotně postižené návštěvníky

Pro nevidomé a slabozraké je na hradě v provozu informační systém, kdy těmto návštěvníkům bude zapůjčeno sluchátko, do kterého jim budou na devíti stanovištích přenášeny informace formou dotyku.
Neslyšící návštěvníci si mohou zapůjčit tablety s výkladem ve znakové řeči.
Pro tělesně postižené návštěvníky je na hradě k dispozici schodolez v prohlídkovém okruhu A. Taktéž jsou bezbariérové toalety a vstup do restaurace.
Všechny služby je vhodné předem objednat, poskytovány jsou zdarma.

Vstupné

Okruh A – základní, zámecký: dospělí 120 Kč, děti, studenti, senioři 80 Kč, rodina (rodiče + max. 3 děti) 340 Kč
Okruh B – hradní: dospělí 120 Kč, děti, studenti, senioři 80 Kč, rodina (rodiče + max. 3 děti) 340 Kč
Okruh A+B – velký kombinovaný okruh: dospělí 190 Kč, děti, studenti, senioři 110 Kč, rodina (rodiče + max. 3 děti) 510 Kč
Okruh C – venkovní areál: dospělí 60 Kč, děti, studenti, senioři 40,- Kč, rodina (rodiče + max. 3 děti) 160 Kč
Poznámka: Na hradě je možno platit platebními kartami.
Parkovné na parkovišti v areálu hradu: motocykl 20 Kč, osobní automobil 40 Kč, mikrobus, autobus 60 Kč.

Kde se najíst?

K pohoštění můžete využít hradní restauraci, která vám nabízí stylové posezení přímo na prvním hradním nádvoří. Je otevřena v rámci otevírací doby. Telefon: +420 739 339 991, e-mail: restaurace@svojanov.cz, www.svojanov.cz.

Kde se ubytovat?

A co přímo na hradě? Svojanov vám nabízí možnost ubytování přímo ve vlastním areálu. Bližší informace na www.svojanov.cz.