Nemocnice Jihlava a Havlíčkův Brod modernizují přístroje

JIHLAVA, HAVLÍČKŮV BROD – Nová magnetická rezonance bude pacientům sloužit v jihlavské nemocnici od prosince. Starý přístroj, který vyšetřil tisíce pacientů, ustoupil po deseti letech fungování novému a modernějšímu zařízení.

Obměna šestitunového gigantu si vyžádala povolání jeřábu a bourací práce. Na jeho místo umístili technici v polovině října modernější magnetickou rezonanci v hodnotě 37 milionů korun. V současné době se kvůli obměně přístroje objednává na poslední měsíc roku. „Domluvili jsme se, že akutní pacienty vyšetří v ostatních nemocnicích, především v Havlíčkově Brodě a Třebíči. Vyšetření pomocí magnetické rezonance patří mezi špičkové zobrazovací metody, je nebolestivé a šetrné k organismu. Pomáhá k rychlejší diagnostice onemocnění a tím také k včasnému nasazení léčby,“ vysvětluje náměstek pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Nový neuromonitor pomáhá při operaci štítné žlázy

V Havlíčkově Brodě využívají chirurgové nový neuromonitor pro hlídání hlasivek při operacích štítné žlázy. Přístroj v hodnotě 654 tisíc korun nemocnice získala prostřednictvím evropských dotací. Jedním z největších rizik operace je poškození nervu, který způsobuje chrapot, zastřený hlas či ztrátu hlasu. Přístroj umožňuje lékařům monitorování motorických neurálních cest a nabízí slyšitelnou i viditelnou interpretaci svalové činnosti, kterou snímají v průběhu operace elektrody umístěné do příslušných svalů. Používání neuromonitoru při operacích štítné žlázy zavedla brodská chirurgie v roce 2010 jako první nemocnice na Vysočině. „Ročně podstoupí operační výkon na štítné žláze zhruba dvě stě pacientů. Přístroj používáme při všech operacích,“ upřesnil primář oddělení chirurgie Jiří Drápela. Počty pacientů s tímto druhem onemocnění se podle statistik rok od roku zvyšují. Onemocnění postihuje spíše ženy.

Autorka článku: Eva Fruhwirtová, Noviny Kraje Vysočina