Pět klientů otrokovické Naděje našlo nový domov v rodinném domku v centru Otrokovic

OTROKOVICE – Pro pětici klientů s mentálním postižením, žijících v chráněném bydlení Naděje Otrokovice, nastal minulý týden zlomový okamžik. Společně našli nový životní prostor ve zrekonstruovaném rodinném domku v centru města a těší se, jak si bydlení zařídí podle svých představ. Další klient se k nim přidá v listopadu.

V novém domku chráněného bydlení budou žít ve dvou domácnostech 3+1. K dispozici budou mít také společné prostory a zahradu. Vlastní pokoje si ale mohou zařídit podle svého. „Každý klient má o svém pokoji svou představu. Někdo se těší, že bude mít vlastní televizi nebo počítač a jedna klientka se například těší na to, že si pokoj sladí do oblíbené barvy a vyzdobí jej fotkami a obrázky, “ řekla sociální pracovnice Markéta Horková.

Zároveň se ale všichni budou setkávat ve společných prostorách, kde si mohou povídat nebo hrát společenské hry. „Naše dlouholeté zkušenosti s poskytováním služby chráněného bydlení ukazují, že právě potřeba soukromí a zároveň možnost potkávat se s ostatními je pro lidi s mentálním postižením velmi důležitá pro jejich osobní rozvoj. Tímto směrem už se ubíráme od roku 2017, kdy jsme službu chráněného bydlení začali poskytovat v prvním rodinném domě, “ sdělil Pavel Polák, ředitel pobočky Naděje.

Otrokovická Naděje poskytuje chráněné bydlení pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením již od roku 2006. Celkově poskytuje služby až čtyřiadvaceti klientům, a to v bytech na Školní ulici a ve třech rodinných domech v Otrokovicích.