V rodinném domku nedaleko Luk si zřídil pěstírnu konopí, teď mu hrozí až 5 let za mřížemi

JIHLAVSKO – Několik stovek gramů marihuany už nestihl dopěstovat šestačtyřicetiletý muž z obce nedaleko Luk nad Jihlavou. Přímo v jeho rodinném domě, kde si v garáži pěstírnu konopí zřídil, ho v polovině října překvapili kriminalisté. Za přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy mu hrozí až pět let vězení.

„Při domovní prohlídce kriminalisté kromě kompletní pěstírny zajistili také rostliny konopí a usušenou marihuanu. Šestačtyřicetiletý muž skončil v policejní cele a byl obviněn ze spáchání trestného činu,“ informovala ve čtvrtek 24. října policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Kriminalisté v garáži objevili a následně zajistili pěstební stan kompletně vybavený předměty určenými k urychlení růstu rostlin s jedenácti rostlinami konopí. Dále tady na několika místech našli už zpracovanou marihuanu. „Zajištěné drogy budou podrobeny zkoumání na odborném policejním pracovišti,“ doplnila Jana Kroutilová.

Pěstitel si opatřil semena rostlin konopí a potom začal s jejich pěstováním. O rostliny se staral způsobem, aby byl obsah látky THC co nejvyšší. Získané konopí dále sušil a vyráběl z něho marihuanu. „Naposledy muž zasadil rostliny konopí ve své pěstírně na začátku září a chtěl je sklidit v listopadu,“ dodal policejní komisař Radim Novák s tím, že obviněný muž by tak získal dalších několik stovek gramů marihuany. To se mu ale už nepodařilo, protože policie zasáhla a jeho drogovou činnost ukončila.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání šestačtyřicetiletého muže z Jihlavska. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekl Radomír Němec, vedoucí oddělení obecné kriminality s tím, že obviněný muž je sám uživatelem drog, v minulosti už stál před soudem a za drogovou trestnou činnost byl už trestán. Aktuálně je stíhaný na svobodě a kriminalisté případ dále vyšetřují. Hrozí mu až pětileté vězení.