Vynadal mladíkům, že pouštějí rachejtle. Jejich otec ho napadl sekerou, dostal 12 let

BLANSKO, BRNO – Muže, který na Nový rok v Blansku napadl souseda sekerou, odsoudil ve středu Krajský soud v Brně na dvanáct let ve vězení se zvýšenou ostrahou.

Sedmapadesátiletý muž z Blanenska měl krátce po půlnočních oslavách letošního Nového roku udeřit druhého muže sekerou. Jeho dva synové bouchali na parkovišti rachejtle, což rozlítilo jejich souseda. Běžel jim vynadat. „Obžalovaný se měl pak v bytě ozbrojit sekerou a nožem a vyběhnout na ulici. Tam měl poškozeného zbraní udeřit do hlavy se slovy: Já tě zabiju. Mlátit děcka mi nebudeš! Útok se oběti podařilo vykrýt rukou, přičemž mu sekera zasáhla levé obočí a způsobila sečnou ránu,“ uvedl soudce Novotný. Napadený si naštěstí útočníka v poslední chvíli všiml a pokusil se úder zastavit rukou. Tím pravděpodobně zamezil vážnému zranění. „Síla nárazu se jeví jako střední, ale pokud napadený zastavil úder rukou, mohlo se klidně jednat i o mnohem silnější úder, který kdyby nebyl zastaven, mohl způsobit mnohem vážnější následky na zdraví,“ uvedl soudní znalec Martin Zeman. Útočník se u pojednávání bránil a tvrdil, že celá situace byla jen nehoda. „Když jsem přiběhl, ten muž se po mně ohnal. Uskočil jsem a uklouzl. Vyletěly mi ruce a náhodou jsem muže trefil hranou sekery,“ vypověděl obžalovaný.

I když soudní znalec Zeman tuhle situaci nevyloučil, zhodnotil, že šance, že by sečná rána na hlavě poškozeného vznikla tímhle způsobem, je opravdu malá. Rozsudek soudu zatím není pravomocný. Obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.