Blíží se Dušičky. Víte, na co nesmíte zapomenout?

PRAHA – Památka zesnulých, kdy si připomínáme všechny, co nám již odešli, se blíží. Od soboty 26. října až do neděle 3. listopadu budou posíleny hlídky městských strážníků na hřbitovech. To nejdůležitější ovšem zůstává na vás.

Vzpomínka na zesnulé s sebou přináší zvýšený pohyb živých osob na hřbitovech, kteří sem přinášejí svíčky, věnce a další smuteční a vzpomínkovou výzdobu. Ovšem zdaleka ne všichni sem přicházejí jen uctít památku zemřelých. Každoročně se na místa posledního odpočinku stahují i nekalé živly v podobě zlodějů, vandalů a kapsářů. „Klademe velký důraz na prevenci, proto v tomto období posilujeme přítomnost strážníků na hřbitovech,“ uvedl náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček.

Můžete se tedy setkat s pěšími hlídkami, ale také se objeví autohlídky, a strážníci na koních. Ve večerních a nočních hodinách se zde budou pohybovat strážníci se služebními psy. Strážníci budou rovněž dohlížet na bezpečnost v dopravě, protože okolí hřbitovů obvykle čelí velkému množství zaparkovaných automobilů. Ty se opět mohou stát předmětem zájmu nepoctivých lidí. Městská policie nemůže být všude, proto vyzývá občany k opatrnosti. Nenechávejte ve vozech viditelně umístěné cenné předměty, které by mohly lákat ke krádeži. Všímejte si více svého okolí, na hřbitovy nechoďte sami, a hlídejte si své osobní věci, jako jsou tašky a kabelky.