Manželé přepadli auto s penězi jako ve filmu. Soud jim potvrdil 9 a 6 let

VYŠKOV – Vrchní soud v Olomouci potvrdil tresty rodině lupičů, kteří před pěti lety přepadli na Vyškovsku poštovní vůz s penězi a odcizili tak 475 tisíc korun.

Radek Waschta starší (52 let) stráví ve vězení se zvýšenou ostrahou devět let, jeho manželka Ladislava (50 let) šest let ve věznici s ostrahou. Jejich dcera Denisa (27 let) a syn Radek (33 let) dostali podmínky. Vrchní soud tak potvrdil loňský verdikt Krajského soudu v Brně, proti kterému se obžalovaní odvolali. „Odvolání všech obžalovaných jsme zamítli jako nedůvodné. Tresty jsou zákonné,“ uvedl soudce Petr Andrés.

V listopadu 2014 rodina chtěla přepadením vyřešit nedostatek peněz. Maskovaní lupiči počkali na vozidlo v lesním úseku silnice I/54 mezi obcemi Nížkovice a Silničná. Podle obžaloby si přepadení dopředu naplánovali a na silnici umístili překážky tak, aby řidič poštovního vozu musel zastavit. Přichystali zátarasy a zastavili provoz v rozmezí několika kilometrů. Když poštovní vůz zastavil, s kuklou na hlavě a střelnou zbraní donutil Waschta starší řidiče auta vystoupit, spoutal ho a sám sedl za volant. Odjel kus po lesní cestě, kde zlomil zámek. Zaměstnanec pošty na jeho pokyn vytáhl peníze. Bankovky byly znehodnocené, ale Waschta starší je dokázal v asijské tržnici rozměnit. Celý plán, jak vyplynulo u soudu, se zrodil právě v jeho hlavě. Stanovil harmonogram, vybral aktérům role, opatřil falešné poznávací značky, zábrany, vysílačky, zbraň a semafory. Rodina pak jezdila na vybrané místo pečlivě nacvičovat přesný postup. Při přepadení pomáhali manželka, syn a dcera, která upozornila mobilem členy rodiny, že auto už jede. Matka se synem pomocí semaforů zastavili na silnici provoz, zatímco otec bral z auta peníze. Děti se u soudů hájily tím, že je otec postavil před hotovou věc a tlačil na ně. Nutil je prý přepadení zorganizovat. Tvrdili však, že nikdo z nich nepočítal s tím, že loupež provedou. Když peníze z přepadení rodině došly, začalo se údajně mluvit o další akci. To už ale děti nevydržely a oznámily vše na policii.