Na zámku v Mníšku pod Brdy vstoupíte do časů první republiky

Klasicistní zámek Mníšek pod Brdy ležící nedaleko Prahy nabízí zajímavé prohlídkové trasy, které vás přenesou do období „První republiky”. Představí vám moderní způsob bydlení i technické novinky, neboť poslední majitelé zámku byli milovníci všeho nového, co éra pokroku nabízela.

Život místní šlechty a technické vymoženosti na přelomu 19. a 20. století poznáte na prohlídkovém okruhu zahrnujícím soukromé pokoje, jako je ložnice, koupelna, dětské nebo hostinské komnaty. Jakožto nadšenci nejnovější techniky si rodina Kastů své obydlí zařídila moderním stylem – do místností zavedli elektřinu a v koupelnách měli vodovod s teplou vodou. Obklopili se tak nejvyšším dostupným komfortem. Vše je zařízeno tak, jak to poslední obyvatelé zámku opustili. Prohlédnete si i věci denního užitku jako například dámskou toaletku, oblečení, boty, hračky, fén, rádio či dobové fotografie dokumentující aktivní život rodiny.

Rodina Kastů měla na svém Mníšeckém sídle také reprezentační místnosti. Jejich vybavení opět představuje život na počátku 20. století. Při prohlídce tak navštívíte zimní jídelnu, kapli, velkou jídelnu, salon s hodinovou věží, knihovnu, lovecký salón, pracovnu i správcovnu zámku.

Návštěva zámku není ale jen pro milovníky techniky. Máte-li rádi dávnou zámeckou atmosféru, ta na vás dýchne například v zámecké barokní kapli, v dámském salonku s rokokovým nábytkem nebo v zimní jídelně.

Pohádkové prohlídky pro děti

Zámek Mníšek pod Brdy vítá také malé návštěvníky, pro které jsou zde připraveny speciální tématické prohlídky. Navštivte ještě letos o prodlouženém říjnovém víkendu včetně podzimních prázdnin (26. 10. – 30. 10.) se svými ratolestmi mníšecký zámek. Pro děti je zde připravený bohatý program. Nudit se nebudou, užijí si zábavu a navíc se i něco dovědí.

Jak švec Servác ke šlechtickému titulu a zámku přišel

První písemné zmínky o Mníšku jsou z doby Karla IV., kdy zde stál lovecký hrádek. Ten byl v roce 1487 šlechtickým rodem Vratislavů z Mitrovic přestavěn na renesanční zámek, ale během třicetileté války byl dobyt a zničen švédskými vojsky.

Zchátralý zámek koupil Servác Engel z Engelsflussu, původně koželuh z Flander, který jej opět přivedl k životu. Za svou statečnost při obraně Prahy před švédskými vojsky byl povýšen do šlechtického stavu a peníze vydělané za výrobu bot pro císařskou armádu použil v roce 1655 na zvelebení svého panství. Dnes je zámek ve vlastnictví státu a správu zajišťuje Národní památkový ústav.

Zámecký park

Ač se zámek nachází uprostřed města Mníšek pod Brdy, je zde oáza klidu a pohody, kterou umocňuje zámecký park i rybník. Najdete zde řadu zajímavých dřevin a stromů. Užijte si procházku parkem, jehož dominantu tvoří centrálně umístěná kašna a záhony růží.

Místo

Středočeský kraj, okres Praha-západ, Mníšek pod Brdy

GPS parkoviště: 49.8672142N, 14.2584736E

Kontakt

Státní zámek Mníšek pod Brdy
nám. F. X. Svobody 1, 252 10 Mníšek pod Brdy
tel: +420 606 649 207
e-mail: mnisek@npu.cz
www.zamek-mnisek.cz

Otevírací doba a vstupné

Zámek Mníšek pod Brdy je otevřen celoročně. Aktuální informace o návštěvní době a vstupném na jednotlivé prohlídkové okruhy získáte na www.zamek-mnisek.cz.

Kam se jít najíst a ubytovat?

Esmarin Wellness Hotel
Lhotecká ulice 1535
252 10 Mníšek pod Brdy
tel.: +420 702 005 006, +420 311 369 369
e-mail: info@esmarin.cz
www.esmarin.cz